Нова златна треска или гигантомания? В последно време в Германия се изграждат огромни паркове със слънчеви панели на до 300 ха обработваема земя. Това са около 420 футболни равнища! Тенденцията не оставя никой безразличен, особено фермерите. Обикновено оператори и строители на парковете са енергийни компании, инвеститори, общини, но също така и земеделци, информира Agrarheute.com.

Слънчеви панели може да увеличат земеделските добиви

Към днешна дата най-големите соларни паркове в Германия се изграждат на изток - все по-често на плодородни земеделски земи. Причината: там често има много по-големи площи в съседство. Лизингодателите получават наемни цени, които са много над доходите, които могат да бъдат постигнати със земеделие. В момента например се предлагат между 1000 и 3000 евро на хектар! В Бранденбург средният наем за земеделска земя е 190 евро, а в Саксония-Анхалт 290 евро на хектар. Така лизингодателите получават над десет пъти дохода от наем, който може да бъде постигнат със селското стопанство.

Освен това срокът на тези договори е 30 или повече години и означава лесни пари за лизингодателя - в сравнение с обработването на земята. Сумите за лизинг, общо за 30-годишен период, могат бързо да достигнат няколко милиона евро, показват текущите примерни изчисления на онлайн сайта landverpachten.de.

Има логична причина за бума

Причината за бума на парковете е съвсем проста. Цената на фотоволтаиците е намаляла с повече от 80% в рамките на едно десетилетие. Това означава, че държавното финансиране от Закона за възобновяемите енергийни източници вече не е необходимо за новите мащабни системи.

В допълнение новото финансиране, което влезе в сила в началото на годината чрез Закона за възобновяемите енергийни източници (ЕЕГ), също така популяризира изграждането на мащабни соларни системи на разстояние до 200 метра по магистрали и железопътни линии. Досега изискването беше само на 110 метра.

Това развитие предизвика истински бум в изграждането на гигантски слънчеви паркове, особено в Източна Германия. При това получавате високи доходи и чиста съвест. Соларните панели спомагат за опазването на околната среда и климата.

Ето защо много общини - като град Потсдам - ​​също участват. Сред ентусиастите има и много фермери. Така списъкът с планираните проекти се удължава и проектите стават все по-големи.

В някои от най-зрелищните соларни паркове са инвестирани 100 млн. евро!

Протести и съпротива

Същевременно на много места се готвят протести. Ръководителят на Бранденбургския съюз за опазване на околната среда и природата (BUND) Карстен Прейс казва пред онлайн портала Niederlausitz: „Сега започна състезание за обработваема земя. Използването й за огромни соларни паркове обаче е погрешният начин”.

Според него обработваемата земя трябва да се използва за производство на храни и фуражи.  

В общността на Темпелфелде, на фона на изграждането на гигантска слънчева система от 200 ха, се формира гражданска инициатива. Общината и инвеститорите са помолени да влязат в диалог - инвеститорът в този случай очевидно е голяма ферма.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Оранжерия, работеща само със слънчева енергия, за целогодишно производство

Фермери произвеждат 6 от 10 зеленчука, които европейците изяждат

Фермери печелят от соларни панели над полетата си