Едно от най-големите стопанства за ягодоплодни у нас с модерна технология за отглеждане можете да видите във видеодемонстрацията, направена от Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ) и Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я) по проект NEFERTITI, финансиран по Програма Хоризонт 2020, в рамките на хъб България на мрежа № 7 „Повишаване ефективността при използването на хранителните вещества в градинарството“.

Къде разсадите на домат са най-скъпи у нас?

Стоманено-стъклените оранжерии за хидропонно отглеждане на ягодоплодни се намира в град Попово и е с големина 60 дка. Младата стопанка, Деница Иванова, разказва, че е второ поколение земеделец и с радост доразвива семейната ферма. Пламен Маринов пък обяснява технологията на работа в модерното стопанство:

„От миналата година прилагаме нов за нас, но характерен за Запада метод –  хидропоника. При него културите се отглеждат на едноетажни стелажи в гроубоксове, които са пълни с кокосов екстракт.“

Тази конструкция има своите многократни предимства, категорична е стопанката. По думите ѝ освен ползите за самите растения, чрез тези конструкции се улеснява много работата на персонала в оранжерията, като така работниците стават по-продуктивни.

С този начин на отглеждане добивите ни са много по-високи, продукцията е по-чиста и качествена и с удължен срок на годност, допълва Деница.

Експертът на терен обръща внимание, че досега най-популярни в оранжерийното производство бяха домати, краставици, пипер, но това на ягодоплодни тепърва ще се развива и субсидира

Основните теми в демонстрацията са: 
  • Отглеждане на ягодоплодни култури в стомането-стъклени оранжерии на хидропоника – видове системи и субстрати; 
  • Предимства и недостатъци на безпочвеното отглеждане на ягодоплодни култури.

Вижте повече във видеото.