В наши дни виртуалните разходки във фермерски стопанства из цял свят е като детска игра. Днес ще ви предложим да посетите една оранжерия, в която се отглеждат подправки. Тя се намира в Италия, недалеч от Рим, и е собственост на италианската компания Orto Ricci. В оранжерията се отглеждат салати, подправки и зеленчуци, пише East Fruit.

Стоманено-стъклени оранжерии с хидропоника в една от най-големите ферми у нас

Какво интересно може да видите там? Например как се заработват над 2 млн. евро от хектар с отглеждането на подправки с хидропоника.

В италианската ферма ще откриете огромен асортимент от ароматни култури и дори зеленчуци. Около 75% от печалбата обаче идва от само една култура - босилекът. Защо ли?

Италия е прочута с пицата, а най-популярната пица е “Маргарита”. Без босилек рецептата й не може да бъде изпълнена. Тази подправка се използва и в други ястия - например в прочутия сос песто, съчетава се още с риба, печива, салата и т.н. Освен това видовете босилек са много. Във фермата край Рим имат обикновен босилек, кафяв, червен, лимонен и др.

Тук отглеждат и коприва, обикновена и блатна мента, маточина, майорана, розмарин, естрагон, кориандър, лавандула, риган, лимонова трева, коча билка, градински чай и др. В асортимента ще откриете още салати, цвят от тиква и специална линия чери домати, чушки и други зеленчуци, които може да се отглеждат в саксии.

Условия на отглеждане

Италианските производители на подправки и листни зеленчуци се стремят да разполагат фермите си в близост до морето и за това има обяснение. Климатът там е по-мек - зимата е по-топла, а лятото - по-прохладно. Така се пестят средства за отопляване на оранжериите през студените дни и има по-малко проблеми с болести и вредители.

Оранжериите с хидропоника, които използват, не са нови. Създадени са преди около 25 години. Представляват стъклени оранжерии с прозорци на покрива за проветрение през лятото, за да се поддържа нивото на влажност. В тях културите се отглеждат в специални плаващи касети със субнапояване. Това предразполага към високо ниво на влага и може да доведе до болести.

В оранжериите, разбира се, всичко е дигитализирано - контрол на климата, състав на водата за напояване и други параметри, от които зависи отглеждането на богата реколта. Всичко се контролира с помощта на компютърна система. За целта из оранжериите има поставени много сензори.

През зимата основен проблем е дефицитът на светлина. Той води до забавяне на развитието на растенията и може да провокира разпространение на болести. За да бъдат намалени разходите за отопление, над растенията нощем се поставят специални топлозащитни щори, които задържат топлото.

През лятото, за да се избегне прегряване, стъклата се боядисват в бяло. До есента използваният разтвор се разлага и в оранжериите отново попада достатъчно светлина.

За да се ограничат разходите за потребление на вода, италианската ферма използва система за събиране на дъждовна вода. Преди да се използва, тя се пречиства.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как се отглеждат ягодоплодни на почва и чрез хидропоника?

Полезно: Как се отглеждат зеленчуци без почва?

Ще вземе ли хидропониката превес над традиционното земеделие?