Знаете ли как се прави пясъчен мулч и как функционира тази система? Какви са новите техники за контрол на водата и хранителните вещества? Всичко това и още ще видите в демонстрационното видео от иновативна испанска оранжерия, предоставено от Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ).

Плодове и зеленчуци: Организациите получават още облекчения

"Традиционно, за контрола на водата, фермерът винаги е бил склонен да оставя вземането на решения на своя опит, но поради новите ограничения и необходимостта от по-адекватно и устойчиво използване на водата трябва да включим нови техники и технологии, които улесняват производителя контрол на системата", започва лекцията си на терен агрономът Жозе Нието.

В демонстрацията си той показва как функционира мулчиращата система на оранжерийното стопанство, за разделяне на процесите на разлагане от производствените процеси. В биологичната ферма в Алмерия, ппредставена от експерта, се използва съвременна техика за контролиране на доставката на вода и хранителни вещества.

Биоземеделието изисква използването на бавно освобождаващи се торове. Проблемът с торовете с бавно освобождаване е, че растението усвоява хранителните вещества само когато са много фрагментирани, когато са много малки и се разтварят във водата. Не знаем кога тези хранителни вещества, които са внесени преди засаждането на културите, ще бъдат усвоени от тях и затова имаме нужда от технологии, които да решат този проблем, обяснява Нието и показва как действа системата.

Във видеото ще се запознаете и с устройство за 50 евро, което ползва фермера на испанската ферма и което му позволява да следи интензивността на светлината, температурата, общото количество разтворени във водата хранителни вещества и влажността, която е налична в почвата. То се свързва с мобилния телефон и прави записи на всеки 15 минути.

Жозе Нието демонстрира и как се прави бърза екстракция и анализ на почвен разтвор. Показани са още протативни сензори за измерване на параметри на околната среда и удобното устройство луксометър. Още от новите технологии за по-добър скрининг в оранжерийното стопанство и начини да подобрите производителността, вижте във видеото.