Австрийската соларна ферма Schafflerhofstrasse, придържайки се към политика на минимални въглеродни емисии, започна да отглежда овце. Животните, които са 90 на брой, са натоварени със задачата да “косят” няколко хектара трева. Оказва се, че те сам-сами може да се справят с 12 хектара, на които са инсталирани соларни панели, информира Euronews.

Електрокомпания създаде първия соларен парк за отглеждане на пчели

Има надежда, че животните ще допринесат за възраждането на земята с помощта на използването на естествен тор, а също така чрез разнасяне на прашец и семена.

“Екологичните косачки за трева”, както ги наричат шеговито, може да намерят прикритие в жегата под високите соларни панели. Последните са поставени така, че стоят по-високото от обичайното - представляват идеална сянка от слънцето и защита срещу дъжд, споделят от компанията.

Соларната станция на Schafflerhofstrasse е най-голямата в Австрия. Тя генерира 12 гигаватчаса чиста електроенергия и захранва 4900 къщи във Виена. Освен това позволява да се спестят 4200 тона въглеродни емисии на година.

По-рано мястото, на което е разположена фермата, е било покрита с чакъл. Поради това почвата е трябвало да бъде подготвена и засята различни треви. Специално за овцете е изградена кошара.

Проектът на Schafflerhofstrasse е един от няколкото действащи в Австрия агроенергийни системи. Този подход съчетава производство на слънчева енергия и селско стопанство. Т.е. той е начин за оптимизация на използването на земята, без да се нанасят щети на околната среда.

Примери за успешна агроенергетика има още в САЩ и Франция. Когато се отглеждат земеделски култури, понякога се налага да се използва алгоритъм за оценка на потребността на растенията от вода и слънчева светлина и съответно регулиране на ъгъла на наклона на соларните панели. Така се създава необходимият макроклимат.

Макар тази концепция да се намира още в начален стадий, учени смятат, че използвайки я, фермерите може да увеличат приходите си с 40%.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Слънчева централа ще изграждат в землището на дупнишкото село Крайници

Доходоносни соларни паркове превземат плодородните земеделски земи

Оранжерия, работеща само със слънчева енергия, за целогодишно производство