Японски остров търси начини за отглеждане на зеленчуци в субтропичните мусонни условия. Именно така се ражда и идеята на японското правителство за мусонна система за отглеждане на растения (PFS). Проектът цели да създаде стабилно местно предлагане на продукция въпреки климата.

Роботът GRoW - бъдещето на производството на оранжерийни домати

Регионите, доминирани от мусонните валежи, се отличават с широк спектър от климатични ефекти: обилни валежи и горещина, а на места се съчетават много топлина с много висока влажност. Това може да е благоприятно за някои растения, но за други е голям минус.

Проектът PFS е създаден през 2016 г., за да разработи технология за противодействие на горещия, влажен климат по начин, който е ефективен за създаване на стабилно местно предлагане на зеленчуци – икономически изгодно. За доказателство на концепцията е избран именно остров Ишигаки заради честите мусонни пороища и честите тайфуни, пише Greentech.bg.

За теста са избраните доматите като култура – климатът на Ишигаки е много враждебен към тях поради високата температура и голямата влажност в съчетание с недостатъчната светлина. Като това прави растенията податливи на болести.

За отглеждането на доматите консорциумът е изградил смарт-оранжерия от фабричен тип, наречена IT Greenhouse. Тя е ниска, в сравнение с повечето традиционни парници, за сметка на това издържа на пориви на вятъра до 180 км / ч.

Оранжерията е оборудвана с устройства като завеси, които абсорбират инфрачервената светлина за регулиране на топлината, и сензори за контрол на съдържанието на влага във въздуха. Други сензори измерват фотосинтезата по безконтактен начин. Освен това има охладителна система, както и сензори за вятър. Резултатът е, че доматите израстват само за около три месеца на цена, сравнима с отглеждането им на континенталната част на Япония.

След като хардуерът е в експлоатация, следващата стъпка ще бъде да се работи по начини за управление и подобряване на съоръжението посредством облачни системи, които могат да се контролират от хиляди километри разстояние. Интегрираната система за контрол на околната среда позволява фермерите имат достъп до данни от разстояние, използвайки нарочно създадено приложение.