Опасното за доматите вирусно заболяване ToBRFV удари и Франция, пишат европейски медии. Франция е шестата страна в Европа след Италия, Велкобритания, Нидерландия, Гърция и Испания, в която вирусът е открит при доматени насаждения.

Вирус по доматите в Германия заплашва целия отрасъл

В случая болестта е установена в оранжерия в Бретан, в северната част на Франция. ToBRFV - Tomato brown rugose fruit virus е безвреден за хората, като няма негативни ефекти дори при поглъщане на заразени домати.

Вирусът обаче може да бъде унищожителен за продукцията, попаднал веднъж в оранжерията или градината. Освен доматите, той поразява и пипера. При опити е установено, че някои видове тютюн също могат да развият симптоми на болестта. Семената на амаранта и черното кучешко грозде пък служат като преносител на вируса. Има сведения за симптоми на заболяването и у патладжани.

Болестта протича с кафяво набраздяване или петна по плодовете на заразеното растение, хлороза, свиване и мозаечност по листата. Реколтата от поразените от вируса насаждения не става за пазара.

Сравнително ново, регистрирано за първи път в Близкия Изток пред 2014 г., заболяването все още не е добре проучено. Силно заразно обаче, то бързо се розпространява и вече са регистрирани случаи в Турция, Европа, Северна и Южна Америка, Азия.

За момента някои държави успяват да ограничат разпространението му чрез изкореняване на засегнатите култури, унищожението им и третиране на почвите с дезинфектанти.

Възможността за пренасяне на вируса чрез семена, плодове и дори само чрез допир, го прави потенциално много опасен - още повече, че той успява да оцелее дълго време, без да губи способността си да инфектира растенията.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Патоген по доматите заплашва производителите в Европа

Фермери: Хвърлят ни прах в очите с помощта за плодове и зеленчуци

Как родните плодове и зеленчуци могат да излязат навън?