От есента на 2019 г. се забелязва понижение на цените на зеленчуците в Европейския съюз (ЕС). Има голяма вероятност зимата на 2020 г. да бъде с най-ниските цени за последните 5 години, прогнозират от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).

Фермер: Оставям на банката моята модерна оранжерия

Европейските домати на едро през декември се търгуваха с 15% по-евтино спрямо средната цена за последните 5 години. Те вървят по около 0,93 евро/кг. Пиперът на едро в основния производител Испания е около 1,25 евро/кг, а краставиците – 1,2 евро/кг.

Анализатори: Благоприятното време през есента в ЕС доведе до по-ниски цени на основните зеленчуци, като 2019 г. ще отбележи по-голямо производство на домати и пипер.

От своя страна, конкурентоспособността на българските зеленчуци продължава да намалява. Заради по-слабата реколта през 2019 г. се очаква ново понижение – до 0,45. Този индекс показва къде сме ние спрямо средните световни нива на производство и стойност на човек от населението.

У нас най-голям е индексът на конкурентоспособност при пипера. За 2018 г. и 2019 г. вероятно той ще бъде около 0,49–0,51. През 2017 г. индексът се качва до 0,54, но липсата на ръст в производството води до по-ниски резултати на конкурентоспособността, обясняват анализаторите.