Поне с две седмици напред върви годината при черешите, сподели пред Агри.БГ производителят от Кюстендилско Евгени Слишков.

Кампания 2024 е напът да стартира

Може да има известно забавяне на процесите в овощните градини предвид студеният фронт, който минава през страната, но в сравнение с миналата година тази изглежда ще има родни череши по-рано на пазара. Ще окаже ли това положително влияние на цените за производителите?

Най-вероятно – не, защото ние няма как да сме преди Гърция или Турция. Ако при нас нещата са се развили по-рано, при тях е станало същото и отново вносът ще е налице. Още месец, месец и половина и ще стане ясно каква е ситуацията. Не смеем да казваме нищо, докато не оберем реколтата. Дано природата е с нас”, коментира Слишков.

В неговите градини има ранни, средноранни и късни сортове череши. Стопанството му е от големите в региона и производителят също беше „на нокти” през изминалите няколко дни предвид лошите прогнози за слани в областта. Засега те не се сбъднаха. От друга страна, последните валежи в Кюстендилско достигнаха до 40 л/м2, което е добре за овощните градини.

Дърветата вече прецъфтяха, излизат от чашката и на този етап колкото повече дъжд, толкова по-добре. При нас черешите са на грахово зърно. Зрънцето вече е голо. Има много плод по дърветата, което е обнадеждаващо, ако всичко е наред, ще има богата реколта тази година”, каза за финал Евгени Слишков.