Инвестициите в подходящо покритие повишават добивите и подобряват качеството на оранжерийната земеделска продукция. Възвръщането на инвестициите зависи от условията, пояснява експертът по оранжерийно производство Уилям Валстар, пише изданието HortiDaily.

Футуристична оранжерия обучава земеделски таланти

Валстар основно консултира собственици на оранжерии в Холандия, Белгия и Великобритания. По-рано си е сътрудничил с ферми в Източна Европа. Базира своите препоръки на изчисления, използвайки данни на конкретна фирма.

Експертът се заминава с разработването на идеален план за вегетация, основан на наличните в наши дни технологии, сортове и местни климатични условия. Управлението на светлината играе важна роля: ниво на осветеност, затъмняване в определени ситуации, обогатяване на асортимента от покрития  - те увеличават възможностите на оранжерийното производство.

Понастоящем има 5 основни направления в индустрията за покрития за оранжерии:

1/ Затъмняване/засенчване
Когато покритие отразява част от слънчевата светлина в целия светлинен спектър с цел понижаване на топлинния стрес.

2/ Разпределение
Дифузно стъкло, например, осигурява оптимално разпределение на светлината. Така насажденията се развиват равномерно, което води до повишаване на добивите и качеството на продукцията.

3/ Управление на цвета
Добавяйки пигменти към основното покритие, може да контролирате определени процеси – цъфтеж, растеж на стеблата или пък разклоняване.

4/ Подобряване на осветеността
В повечето случаи в оранжерията през различните периоди от годината нивото на осветеност се мени. Тогава е важен буквално всеки лъч светлина. На пазара има покрития, които намаляват отразяването на светлината, позволявайки й да проникне във вътрешността на оранжерията.

5/ Антикондензационно покритие
То осигурява разсейване на кондензацията от вътрешната страна на покрива на оранжерията с помощта на тънък воден слой. Той пропуска слънчевата светлина за разлика от големите капки, които намаляват светлината.  

Кога ще се изпратят инвестициите?

Отговорът на този въпрос експертът Валстар дава с пример от оранжерия с домати в Полша. Там климатът е континентален. В Полша в оранжерии се отглеждат много розови домати. Ако е твърде горещо, те страдат от загниване в края на цъфтежа, а към приключването на вегетацията се появяват други проблеми. В крайна сметка на всеки квадратен метър фермерът се налага да бъдат изхвърлени от 1 до 2 кг домати на година.

С помощта на новите постижения в оранжерийното производство тези проблеми може да се решат, което ще доведе до плюс 1-2 килограма на квадратен метър към общата продукция. Стандартната лятна цена на розовите домати в Полша е 75 цента.