Европейските потребители предпочитат по-дребните сортове домати. Те са готови да платят по-висока цена за тях, информира FreshPlaza. 

Зимата на 2020 г.: Най-ниски цени на зеленчуците от 5 години насам

Тези дни Европейската комисия представи прогнозата си за следващите 10 години в производството и търговията с плодове и зеленчуци. Акцент е поставен върху тенденциите на пазара на домати. 

Според анализатори европейското производство ще надхвърли 16 милиона тона, от които 40% са за консумация в свеж вид, а останалите - за преработка. 

Докладът казва, че основният принос за ръста на производството ще дойде от производителите в Северозападна Европа. 

През последните 10 години потреблението на пресни домати остава почти същото. Европейците консумират около 14 кг домати на глава от населението годишно. Този показател може да се понижи леко (-0,5%) до около 13,6 кг на човек на година до края на следващото десетилетие.

Според анализите потребителите предпочитат по-дребни сортове домати. Последните набират популярност и в резултат на маркетинговите кампании на производители, акцентиращи върху вкуса, качеството и безопасността на храната. 

Що се отнася до вноса, 72% от доматите от него идват от Мароко. 18% от доматите са от Турция. Предвижда се вносът да нараства с 0,4% на годишна база.