През юли 2018 г. в няколко оранжерии в Германия по листата и плодовете на доматите бяха открити необичайни симптоми. Поразените култури са на площ 25 ха, пише международното списание „New Disease Reports“, издавано от Британското общество по патология на растенията  (BSPP), цитирано от HortiDaily.

ЕК прогнозира по-малко производство на домати, но по-големи добиви

Това е първото съобщение за наличието на вируса ToBRFV (Tomato Brown Rugose Fruit Virus) в Германия, на Стария континент и изобщо извън страните от Близкия Изток.

 Във федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия инфекцията е била установеноа в 7 ферми. Има подозрение за наличието й в още едно стопанство.

Поразените територии са били поставени под карантина, а всички насаждения в оранжериите – унищожени. След това е направена дезинфекция както на оранжериите, така и на всички обекти, свързани с отглеждането на доматите, и на всички материали, свързани с процеса на хигиенизиране.

Симптомите по листата включват хлороза и мозайка с тъмнозелени изпъкналости. Поразените плодове са с жълти петна с редки „бръчки“, често концентрирани около чашката на плода. Освен това са били негодни за продажба.

Новият вирус представлява съществен риск за целия отрасъл производство на домати в Европа.

Вирусът ToBRFV бе открит през 2015 г. в Йордания, година преди регистрирането му в Израел. Той инфектира доматените растения и провокира мозаични рисунъци по листата, както и нарушаване на оцветяването и деформация на плодовете. Вирусът може да порази всички насаждения на полето или в оранжерията.

Засега за вируса учените знаят твърде малко, което ги прави засега неспособни да изключат възможни щети и по другите земеделски култури. Не е изключено той да се появи в още оранжерийни стопанства в Германия и други европейски страни – членове на ЕС.

Вирусът ToBRFV представлява значителен фитосанитарен риск, тъй като може да нанесе големи икономически щети върху производството на домати.