Около 45 % от земеделските площи в страната вече са заснети, съобщи пред стопани на семинар в Златни пясъци Георги Праматаров, директор на Дирекция "Идентификация на земеделските парцели" в МЗХГ.

Министерството: 95 кандидати са излъгали с площи за субсидии по СЕПП

През 2019 г. е приключило поддържането на Системата за идентификация на земеделските парцели. Всички данни ще бъдат предадени на Държавен фонд „Земеделие” за изготвяне на първите плащания по част от схемите.

„Стремим се все повече да актуализираме чрез сателитни и самолетни снимки, а не чрез теренни проверки. През миналата година около 45 % от земеделските площи в страната вече са заснети. 30 042 кв. км е площта на самолетните снимки, а малко под 20 000 кв. км са сателитните изображения. Целта е повече снимки, по-малко теренни проверки", заяви експертът.

Завишен е контролът по схемите за обвързано подпомагане по схемите за плодове и зеленчуци заради сериозните нередности в сектора, подчерта Праматаров. Той припомни, че през 2019 г. са установени редица нарушения: 

„При половината от земеделски стопани, които рязко увеличават площите за зеленчуци, проверките констатират, че на терен няма от посочените култури. Пример: до 2018 г. краставиците са около 200 ха, а през 2019 г. изведнъж стават 1200 ха. Всичките допълнителни площи се намират в района на Хасково и са на няколко конкретни кандидати, които са проверени и при които са установени нередности. Подобни са схемите и с домати, дини, лук, чесън, картофи и др. Тези проверки ще продължават и са заложени нормативно в Дирекцията, за да не се решават на парче", обясни експертът. 

Той представи плана за заснемане на земеделските площи у нас през следващите 3 години. През настоящата 2020 г. това ще се случи в Централна и част от Западна България, догодина – Южна и част от Югоизточна, а през 2022 г. – Северна и Североизточна България. Заснемането и изготвянето на ортофотокарта е препоръка и на ЕК. 

„Опитваме се да вдигнем нивото и през 2021 г. ще добавим към самолетните снимки блок от 3600 кв.км, който ще бъде заснет с LIDAR – лазерни сензори за по-голяма точност и качество. Така ще се опитаме да видим дали ще ни е от полза. Ако е така и ако технологичното ни ниво позволява, лека-полека ще добавим и други зони за заснемане по този начин", допълни Праматаров. 

Нарушителите с невярно заявени и декларирани за подпомагане площи няма да получат подпомагане. Те ще бъдат глобени, а ако се натрупат санкции по обвързаната подкрепа, то парите могат да бъдат удържани по друга схема, уточни експертът.