Южният доматен вирус (Solanum lycopersicum) представлява доматен патоген, който се среща в Северна Америка (Канада, Мексико), Азия (Бангладеш, Китай, Южна Корея) и някои европейски страни (Франция, Испания, включително Канарските острова, Великобритания, Италия и отскоро (2019) Германия), съобщава PIORiN в свой доклад за новите фитосанитарни заплахи за Полша, пише SadyOgrady.

5 тенденции при покритията за оранжерии

По данни на PIORiN, в Долна Саксония, Германия, при отглеждането на домати в оранжерии се наблюдават симптоми по листата във вид на хлоротични петна и пожълтяване. В Италия симптомите са изразят във вид на обезцветяване на хлоротичния плод, понякога покривайки цялата му повърхност. Ако растенията са били поразени едновременно от други вируси, такива като вирус с мозайки Пепино (PepMV) и Ипсилон вироза (PVY), регистрирани в Полша, върху плодовете на домата се наблюдават тъмни петна, които с времето се превръщат в некроза. Понастоящем в страните от Европейския съюз този вирус не подлежи на задължителен контрол.

Разпространението на вируса става преимуществено със семена или с разсад. По този начин той може да проникне в различни страни.

Смята се, че Южният доматен вирус може да е по-разпространен, отколкото се смята в момента. Често се наблюдава едновременно с други симптоми на заболявания по културите.

Проявата му води до понижаване на качеството на продукцията и я прави негодна за продажба.

Според доклада на PIORiN, необходими са допълнителни изследвания, за да се определи дали вирусът е способен да нанесе икономически загуби на производителите на домати в Европа.