Поне за момента земеделските производители в Европейския съюз (ЕС) не могат да разчитат на никаква помощ от Брюксел, въпреки факта, че цените на торовете са се увеличили драстично. Всяка страна има право да предостави специални субсидии за целта, стига да получи съгласието на Европейската комисия (ЕК), пише Farmer.pl.

Заводът за торове в Димитровград вече работи

От ЕК продължават да следят пазарната ситуация. Скъпите торове провокираха някои компании да спрат производствените мощности, което създава риск от сериозни затруднения в доставките.

Наскоро, на фона на рязкото покачване на цените на енергията, ЕК публикува комюнике, в което обсъжда възможните начини за смекчаване на последиците от това увеличение на цените върху икономиката. Целта е да се улесни преходът към използване на възобновяема енергия.

ЕК смята да улесни държавите-членки в предоставянето на помощ на компании или промишлени сектори в съответствие със законодателството на ЕС за държавните помощи.

По време на Съвета по земеделие в Люксембург представители на Полша подчертаха сериозността на проблема с цената на природния газ - най-важният източник на енергия за производството на минерални азотни торове. Те обърнаха внимание на потенциалните негативни последици за земеделските добиви през 2022 г., допълвайки, че са нужни мерки.

По време на форума еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски призна, че високите цени на енергията се превръщат в проблем и могат да повлияят и на цените на храните в ЕС.

Ако ситуацията не се успокои, Полша е готова да окаже държавна подкрепа на фермерите. Премиерът Матеуш Моравецки отправи обвинение към Русия. По думите му експлозията на цените на пазара на торове е пряка последица от скока на цените на природния газ, подхранван от манипулация на цените от руския Газпром и руското правителство.

Ако не се наблюдава низходяща тенденция през следващите няколко месеца, правителството ще предприеме контрамерки под формата на държавни интервенции и субсидии.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Производител на торове: Цените ще се стабилизират чак през април-май

Стопани изпуснаха оптималните срокове за сеитба

Кризата с торовете ще продължи поне до пролетта?