Стабилизация на цените на торовете се очаква през април-май догодина, защото глобалният натиск върху храните не може да продължава прекалено дълго. Това са заявили от торовия гигант в Девня, цитиран от Нова ТВ.

Вижте индикативния график за Кампания 2021

Земеделският производител Петър Петров изчислява колко му коства това поскъпване на торовете заради по-високите цени на газа.

„Миналата година по това време сме купували амониев нитрат за около 300-320 лв./тон. В момента цената е над 1100 лв./тон. Предходните години себестойността на производство е 120-130 лв./дка, но сега само заради торовете тя скача на космическа нива“, казва Петров.

Ако преди годишните разходи за торене на пшеница възлизат на 15 лв./дка, то към днешна дата те скачат на 50 лв./дка. Има опасност от ново поскъпване заради ефекта на доминото във всички индустрии и ако „земеделците вложат торове при такива високи цени, тон пшеница трябва да струва 500-600 лв. и нагоре“, категоричен е Петров. 

А в това, че високите цени на торовете ще оскъпят зърното догодина, е убеден и Илия Проданов, председател на Съюза на зърнопроизводителите „Маркели“ – Карнобат. 

„Цените отидоха до небесата! Не е нормално и е пагубно за нас. Двойно и повече е увеличението при абсолютно всички торове – предсеитбените, азотните, комбинираните, течните. Всеки може да си направи сметката как ще се отрази това на себестойността на зърнените култури!“, казва той за БНР.  

Заводите у нас, които произвеждат амониев нитрат, са два. Този в Девня изнася големи количества за чужбина, а вторият в Димитровград не работи, посочи още зърнопроизводителят. Затворени са и много заводи за тор в ЕС, Великобритания и САЩ заради по-високите цени на газа, тока и въглеродните емисии.

По негови наблюдения много земеделски стопани оставят торенето за напролет, като се надяват тогава цените да се нормализират. Международни анализатори се опасяват обаче, че тази криза ще продължи поне до пролетта на 2022 г. и вероятно земеделците ще намалят количеството, което използват, за да минимизират разходите.