Небитовите потребители на ток ще получат държавна подкрепа от 110 лв. на мегаватчас. Подпомагането ще бъде за период от 1 октомври до 30 ноември включително, като компенсациите ще се изплащат до края на 2021 г. Това обяви правителството на извънреден брифинг.

Вижте индикативния график за Кампания 2021

Извънредно обаче си остава положението в производството, особено в това, свързано с продоволствената сигурност на страната ни. Може ли натрупващите се препятствия по веригата от полето до трапезата да доведат друга, много по-голяма криза?

Според производителя с плодови градини и преработвател Томо Томов ситуацията е безпрецедентна, но още по-лошото – непредвидима. „Днес токът е 460 лв. на мегаватчас, тези 110 лв. ще ни помогнат при сегашните цени, но ние не знаем какви ще са те утре”, коментира той пред Агри.БГ

През юни всички бизнеси трябваше да преминат на свободния пазар на ток. Томов избрал борсата, където цените варират. Дотогава плащал 110-115 лв. за мегаватчас, но след това енергоразходите се увеличавали все повече.

„Миналия месец сме платили средна цена, защото борсата е ден напред – утрешната я плащаме днес, над 280 лв. Този месец е с още 100 лв. нагоре, даже и с държавната помощ пак ще плащаме около 300 лв. И това за два месеца, ами ако цените на тока продължат да растат? Който не си е намерил доставчик на ток, отива на крайна цена, която е с надбавка и е още по-висока от борсовата - този човек/бизнес сега е още по-зле”, обяснява Томов.

Производство на загуба

Растящата цена на енергоизточниците оскъпява на всеки един етап производството на сушени и замразени плодове и зеленчуци в предприятието на производителя – от доставчиците на пласмент до собствената му дистрибуция. Ситуацията е аналогична и при останалите производства.

„Нашият доставчик на кашони, в които пакетираме, ми дава с 40% по-висока цена. Споделя ми, че неговият доставчик на велпапе му е казал: „Не ме питай каква е цената, радвай се, че имаш велпапе да работиш, разказва Томов.

По думите му той вече работи на загуба. Съхранението преди е струвало 5 ст./кг. на месец, а сега е 12 ст./кг. Ако спре хладилниците, това означава стоката вътре да се развали, защото тя не се продава от днес за утре, а през цялата година. От друга страна, пазарът не е готов да поеме поскъпване. Така гарантирано се стига до фалити.

Томо Томов: Екшън планове няма, изобщо планове не може да има, никой не знае с какви цени ще осъмне утре и дали няма да се наложи изцяло да спре.

Непосилна себестойност

Липсата на велпапе и цената му е съотносима ситуация с тази при торовете – няма и е скъпо.

"Миналата пролет купувахме на 400 лв./тон амониевата селитра, в момента е 1100 лв./тон. Догодина себестойността на декар продукция каква ще бъде? Разходи за обработки, семена, които със сигурност ще са с поне 30% по-скъпи. Говорим с хора, които внасят препарати и там цените вървят нагоре при листните торове и други”, споделя Томов.

За производителите става все по-непосилно да поемат разходите в стопанствата си. Голям производител на лук споделя, че сметката му за ток е 100 хил. лв. На колко трябва да продава, за да калкулира тези разходи в цената? Невъзможно! 

„Дори да извадиш картофа от земята на себестойност 20 стотинки, докато го заготвиш и съхраняваш, разходите се умножават. Колегите с ябълки и круши по същия начин изпадат в невъзможност да съхраняват - по цяла зима хладилници, при тези цени, невъзможно е”, дава още примери овощарят.

Невъзможност за пласиране на продукцията

Томов споделя как пиперопроизводител, с когото работи от години, му продава пипер. „Казвам му, че даже да ми го подарява, аз не мога да го направя на такава себестойност. А той на кого да го продаде?”, обяснява преработвателят. Този пример навежда на мисли, че в настоящата ситуация производителите ще бъдат затруднени да пласират нужните обеми от стоката си, за да получат обвързано подпомагане.

Ефектът на доминото

Скъпата енергия засяга всичко и всички по веригата в сектор „Храни”, а той е с първостепено значение. Уточняваме, че не става дума само за ток, а за всички енергоизточници. Оранжериите на газ, производствата с пелети също са силно затруднени. Всичко поскъпна, а и го няма на пазара.

Апокалиптичният сценарий чертае редица отказали се фермери заради непосилните разходи и ограничени пазари, фалирали фабрики за преработка, дефицит, който неясно с какво ще бъде запълнен. С внос ли? От януари 2021 г. се очаква и сметките на битовите потребители да ударят тавана, а заплатите едва ли ще ги последват - още повече ще спадне покупателната способност.

Не сме икономисти, но всички, които потърсихме за мнение са категорични в едно – държавата трябва да намери механизъм, защото кризата е отвъд възможностите на пазара, а ефектът на доминото може да застраши и продоволствената сигурност.