Производителите на плодове и зеленчуци са изправени пред невъзможност да обезпечат производството си заради увеличаващите се разходи, споделят представители на сектора пред Агри.БГ. В същото време заплахата от засилен внос в настоящата икономическа ситуация може да ги измести от пазара. Пътят от полето до крайния потребител става все по-тежък.

Изкупни цени на млякото

Коментираме положението с Мариана Милтенова, председател на Националния съюз на градинарите у нас. Да започнем с горивата. Прибирането, извозването, складирането на продукция автоматично стават по-скъпи за производителите. „Обработки, резитби, пръскания – всичко е свързано с горива и енергоносители”, добавя Милтенова.

„Като се прибере реколтата, знаете, че тя трябва да се съхранява в хладилни помещения, за които се плаща промишлен ток. Фермерите, които извършват преработка и пакетаж, също са изправени пред невъзможно високите сметки. Производителите все още задържат изкуствено цените, за да могат да продължат за продават, но няма да е така до безкрай, убедена е браншовата представителка.

Освен драстичния скок в индрустриалната електроенергия поскъпването на природния газ пряко засяга редица оранжерийни производители през този сезон. Много енергоемко е и производството на тор, който е основно нужен на стопанствата.

Мариана Милтенова: Торовете, освен че ужасно са поскъпнали, ги няма. Препаратите за растителна защита също скочиха. 

Всичко това, естествено, ще доведе до поскъпване за крайния потребител, но дали пазарът ни ще поеме по-скъпата българска продукция, или ще вкара евтин внос?! Като знаем каква е ситуацията традиционно, надеждите за земеделците съвсем се изпаряват.