Най-голямата кооперация в община Балчик – „Черно море“, започна авансово да изплаща рентата, като тази година тя достига 120 лв./дка. Сумата е двойно повече от 2020 г., която бе в размер на 55 лв. рента плюс 20 лв. дивидент за членове. Доплащане ще има, но колко, е още трудно да се каже, коментираха от земеделската структура за БНР.

Вижте индикативния график за Кампания 2021

Техните колеги от кооперация „Сокол“ в село Соколово ще дават по 100 лв./дка рента от 23 октомври. За сравнение миналата година тази сума беше едва 60 лв./дка. Може и да има второ плащане, уточни председателят Дончо Калудов, но още не е ясно заради по-големите разходи за производство през новата стопанска година. 

По негови наблюдения има над 30 % скок в цените на консумативи и материали, троен ръст при торовете, висока инфлация, поскъпване на ток и газ.

Относно сеитбата на есенници в района спирането на валежите от първата половина на месеца обнадеждава земеделските производители. Времето до 25 октомври е най-благоприятно за качествена сеитба, коментира Атанас Жечев от Балчик, който обработва земи в района на Балчик, Гурково, Царичино и Тригорци. 

„Временно спряхме обработката на площи с пшеница и ечемик заради дъждовете. Който сее рапица, вече е приключил“, допълва той.

Това се потвърждава и от текущите данни на Областна дирекция „Земеделие“ (ОДЗ), според които към средата на октомври в община Балчик са засети площи само с рапица – 12 885 дка.

Според Жечев средните добиви от по 700-800 кг/дка при царевицата и 300-340 кг/дка при слънчогледа дават основание рентата да бъде по-голяма от миналогодишната. 

По оперативни данни жътвата на слънчогледа и царевицата в община Балчик е приключила на 14 октомври. Производителите отчитат среден добив 308 кг/дка при слънчогледа от общо засети 89 100 дка. За сравнение през 2020 г. този добив беше 170 кг/дка от реколтирани 83 560 дка.

Средният добив при царевицата в Балчишко е 656 кг/дка от общо 81 500 дка. Това е значителен ръст спрямо година по-рано, когато фермерите добиха средно по 240 кг/дка от засети общо 85 310 дка.