През последните месеци цените на торовете не престават да растат. Същевременно не е сигурно дали има торове за купуване. Анализатори смятат, че тази критична ситуация ще продължи поне до пролетта на 2022 г., пише Agrarheute.com.

Субсидии за естествено наторяване на пасищата?

Причините са очевидни: европейските фабрики за торове намалиха производството заради рязко покачващите се цени на газа. Това доведе до почти никакво предлагане. Нарушените вериги на доставки и рекордно високите транспортни разходи на свой ред затрудняват вноса на торове от други региони.

Дори дилърите нямат изгода да купуват тор при тези условия, въпреки че складовете им са празни. От една страна, цените на наличните количества са прекалено високи. От друга, никой не иска да съхранява изключително скъп тор, който след корекция на цената може да се наложи да препродаде на много по-ниска цена и с големи загуби.

Вероятно много от земеделците ще намалят количеството, което използват, за да минимизират разходите, смятат анализатори в Европа и Северна Америка.

Независимо от цената, няма гаранция, че ще има доставки през пролетта, казва фермерът Беноа Пиетремент пред Reuters. По думите му някои негови колеги обмислят да намалят културите с високо съдържание на азот - например царевицата, и да преминат към по-малко взискателни култури като пролетния ечемик.

Цената на торове е три пъти по-висока, което означава, че земеделските производители имат разходи за между 300 евро и 350 евро на хектар на зърно, в сравнение с около 150 евро на хектар в нормални години.

Преди да купуват за следващия вегетационен сезон, някои фермери се надяват, че разходите могат да спаднат - това е огромен риск, тъй като цените продължават да растат.

"Производството на торове, особено в Европа, стана толкова неикономично изгодно, че ограниченото понастоящем производство може да бъде спряно за постоянно на някои места, ако ЕС не предприеме бързи мерки за спиране на покачването на цените на природния газ", заяви тази седмица търговската асоциация „Торове Европа“.

Поради нарастващите цени на газа, според Джейкъб Хансен, генерален директор на „Торове Европа“, една трета от европейските фабрики за торове и амоняк са затворили или временно са спрели производство.

На последната среща на европейските министри на земеделието в Люксембург в средата на октомври бе постигат консенсус, че изключително високата цена на природния газ повишава цените на торовете. Природният газ е основната суровина за производството на азотни торове като урея и амониев нитрат, от които фермерите зависят, за да поддържат добивите на културите.

Министрите на земеделието на ЕС обсъдиха документ, разпространен от полското правителство, който предвижда, че кризата с торовете може да предизвика „социални вълнения“ в целия ЕС, ако политиците не успеят да спрат покачването на цените на природния газ. В Полша фермерите вече са блокирали завод, собственост на държавната компания за торове Anwil, за да протестират, че правителството разрешава износа на торове, докато цените за техните собствени фермери в Полша са непосилно високи.

Няма достатъчно торове за сезон 2022?

Според Гари Воген от Yara всички вериги на доставки са прекъснати. Първото тримесечие на 2022 г. няма да предложи възможност да се намалят високите цени на природния газ. Цените на торовете се определят обаче и от други глобални влияния. Шоковете в предлагането създават все по-критична ситуация, тъй като заводите по света намаляват производството и все повече страни ограничават износа. Следователно анализаторите и търговците се опасяват, че няма да има достатъчно минерални торове в Европа и Северна Америка за сезон 2022.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Липсата на почвена влага подлага крак на есенната сеитба

Каква цена ще платят фермерите за своето „позеленяване“?

Царевицата задмина 500 лв./тон