Стопани в Северозападна България са притеснени от факта, че изпускат сроковете за сеитба.

Вижте индикативния график за Кампания 2021

„Само броя и гледам с тревога как поскъпват азотните торове. Тръгнаха от 800 лева за тон преди началото на сезона. Сега стигна 2 000 лева. Добре, че имах някакви количества и се справих, но има колеги, които дори още не са изорали. Онзи ден се шегувахме, че ако ни беше паднал товара на кораба „Вера Су”, би стигнал поне за землището на цяла една община”, коментира арендаторът Тошко Тодоров.

В този район оптималните срокове за засяване на житните култури е между 20 септември и 15 октомври. Дъждът, който падна точно в този момент обаче не им даде никакъв шанс да се уложат в този срок.

 „В равнината повечето стопани се справиха навреме, защото там валя малко и изсъхна бързо. Проблемът обаче е сериозен в полупланинските и планински части. Там хем географски не е възможно парцелите да са големи и да се обработват наведнъж, хем пада повече дъжд. Като се има предвид, че точно тези територии са около 50% от обработваемата земя в региона като цяло и само половината от тях вече са готови, става ясно каква част е засята и каква все още не е”, обяснява още земеделецът.

Точно тези части от региона обаче са определени като регион без риск от прекалено засушаване. Според Агроклиматичното райониране на България на Естрея Хершкович, публикувано през 1984 година, територията се отнася към топъл и слабо засушлив район, благоприятстващ отглеждането на средно топлолюбиви, средно късни култури, в т.ч. царевица, фасул, соя, слънчоглед, цвекло, тютюн и това ще даде на стопаните варианти да решат проблема си, засявайки други култури.

Но какти всички знаят, вече сме свидетели на изместването на сезоните поради климатичните промени.