Бутилка вино, прекарала 14 месеца в Космоса на борда на Международната космическа станция (МКС), беше обявена за продажба за 1 милион долара по оценка на експерти от аукционна къща „Кристис“. Тя е принадлежала на имението Chateau Petrus, намиращо се във френския регион Бордо. Виното е от реколта`2000, информира Agrointeli.ro.

Започват приеми по две лозарски мерки

Ако бъде достигната прогнозната цена, бутилката вино ще се превърне в най-скъпо продадената в света, след като настоящият рекорд за стандартна бутилка вино (75 cl) беше поставен през октомври 2018 г. на търг, организиран от Сотбис в Ню Йорк. Става дума за бутилка вино Romanee-Conti от реколтата от 1945 г. Тогава тя бе продадена за 558 000 долара.

Приходите от продажбата ще бъдат използвани за финансиране на селскостопански изследвания и бъдещи космически мисии.

Бутилката за вино Chateau Petrus е част от партида от 12 бутилки, изпратени на борда на МКС през ноември 2019 г., по инициатива на европейско стартъп предприятие Space Cargo Unlimited (SCU). След 14 месеца зреене в орбитата на Земята скъпоценните бутилки вино се връщат на Земята през януари 2021 година.

Тестовете, проведени по-късно от Института по лозята и винените науки (ISVV) към Университета в Бордо, показаха, че Chateau Petrus все още е "много добро вино" след престоя си в космоса, пише g4media.ro. В хода на „сляпа дегустация“ обаче са били открити някои разлики между „космическата“ и земната версия. Те се състоят изразяват предимно в цвета, но и в някои нотки във вкуса.  

От аукционна къща Кристис уточняват, че бутилката вино няма да бъде продадена на публичен търг, а на частно лице. Така цената на сделката и самоличността на купувача ще останат поверителни, освен ако купувачът не реши да ги направи публични.

Chateau Petrus е част от винената гама Pomerol и се счита за едно от най-известните вина в света. Имението е разположено по периметъра на известните лозя във френския регион Бордо.

Класическа бутилка Chateau Petrus от 2000 г.  в момента се продава за около 4500 евро (около 5400 долара).



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Реколтират се едва половината от лозовите насаждения в стопанствата

Холивудски звезди, които произвеждат собствена марка вина

Започва изплащането на помощ по мярка “Кризисно съхранение на вино”