3 636 лв./хектар (363,6 лв./дка) лозя е максимално допустимото обезщетение за финансовата 2021 г. по мярка „Застраховане на реколтата“ от Националната лозаро-винарска програма. Това гласи заповед на бившия вече земеделски министър Десислава Танева.

Образец на документите за кандидатстване

Документът е публикуван на интернет страниците на Министерството на земеделието, Изпълнителната агенция по лозата и виното и Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). 

За сравнение през 2020 г. тази сума е била повече – 384 лв./дка.

Приемът на заявления тази година е в периода между 17 май и 15 юни. Финансовата помощ е процент от застрахователната премия в зависимост от вида застраховка, която кандидатите са сключили:

•    До 80% от стойността на застрахователните премии ще получават производители за застрахователни полици, включващи загуби от природни бедствия;
•    До 70% ще бъде подпомагането за кандидати, застраховали реколтата си срещу неблагоприятни климатични условия, загуби, причинени от животни, болести по растенията или нашествия от вредител и загуби, причинени от пандемии при хората;
•    До 70 % ще получават и лицата, сключили комбинирана застраховка за неблагоприятни климатични условия и природни бедствия.

Допустимият максимален размер на застрахователното обезщетение за единица площ, върху която се изчислява застрахователната премия, се определя за всяка финансова година. Взема се предвид официална статистическа информация за средните изкупни цени на виненото грозде през предходните 3 винарски години и за получените средни добиви от единица площ за същите периоди.