Гроздето у нас през 2020 г. е прибрано на конкурентни цени с Франция и Германия. Това обяви инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното в ефира на Bloomberg.

Слана попари кайсиите в Силистренско

Колкото и странно да звучи на пръв поглед, причините за добрата година са именно ограниченията, наложени заради COVID-19. По думите на браншовия представител благодарение на това българските винопроизводители са успели да реализират своите продукции въпреки пандемичната обстановка.

Това доведе до тройно по-голям износ за местно производство, твърди инж. Коев и пояснява:

„По време на първия локдаун се получи така, че първите страни, които затвориха, бяха Франция, Испания и Италия - точно лидерите във винопроизводството. Пазарът на вино не прибегна до закупуването на производство от тези страни, от които традиционно се правеше в годините назад. Насочиха се големи партиди вино от България към търговските обекти“.

От думите му става ясно, че това освобождаване на обемите в резервоарите на родните винопроизводители е помогнало на реколтата през 2020 г. Заради невъзможност да пласират продукцията си френските и немските винопроизводители са ползвали мярката „Кризисно дестилиране на вино“.

"Виното се издестилира, за да може впоследствие да се използва в производство на дезинфектанти. Нашите винопроизводители отхвърлиха мярката и успяха да реализат количествата вино, без да залежава”, обясни браншовикът и изтъкна още ползи за родните производители:

Възможността да се пътува навън е ограничена, а това води до засилване на вътрешния туризъм. Виненият туризъм само печели от това.

„Виното е една от визитните картички на страната ни наред с розовото масло и киселото мляко. Бих заявил смело, че се възползваме от това. Усилията са насочени към това да няма пречки пред бизнеса“, каза още инж. Красимир Коев.