Общо площите с лозя в България през 2020 г. са 63 647 ха. Неподдържаните лозя, както и тези на маломерни и разпокъсани парцели извън земеделските стопанства са 16 646 ха. От тези 47 001 ха с лозови насаждения в земеделски стопанства са реколтирани малко по-малко от половината – 28 744 ха. Това показват данни на земеделското министерство за Производството на грозде и вино – реколта`2020.

Вижте максималното обезщетение за застраховане на винено грозде

Производството на грозде е 159,1 хил. тона, като то е намаляло с 11% спрямо предходната година.

В Югоизточния район е произведено 39% от гроздето, а в Южния централен район – 33%. 

Относителният дял на реколтираните площи с червени винени сортове е 61% от реколтираните площи с винени лозя, а на белите – 39%. 

Около 3% от площите в стопанствата са млади лозя, които още не са встъпили в плододаване. 

В резултат на лоши климатични условия от 2 395 ха плододаващи лозя не е прибрана продукция, а за над 14 хил. ха от лозята в стопанствата не са полагани грижи. Като причина за това експертите от ресорното министерство сочат икономически и социални фактори. 

В Лозарския регистър, поддържан от Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ), регистрираните площи със сортове за вина със защитено наименование за произход (ЗНП) са 15 922 ха, за вина със защитено географско указание (ЗГУ) – 20 767 ха, и за други вина – 23 473 ха. 

Засадените през 2020 г. винени сортове лозя са 373 ха, сочат данни на Агенцията по лозата.

Преработеното грозде от миналогодишната реколта за производство на вино и гроздова мъст, декларирано от регистрираните винопроизводители в Агенцията, е 114 336 тона. 

Общото количество вино, произведено в промишлени условия, е 756 225 хектолитра. Производството на гроздова мъст е 66 668 хектолитра, а на вино извън промишлени условия – 135 792 хектолитра.