Министерството на земеделието представи в Народното събрание дългоочакваните предложения за промени в Стратегическия план. 

Едно от тях е изравняване на ставките на подпомагане в млечното говедовъдство. В сегашния вариант на Стратегическия ни план се предвижда по-висока ставка за първите 150 крави в стопанството, като по този начин се дава по-голяма подкрепа за по-малките стопанства. 

Към момента подпомагането на млечни крави в развъдни програми е 219 евро на глава за първите 150 животни и 176 евро за останалите животни в стопанството. С промяната се предвижда тази ставка за всички да е една и тя да бъде 201.47 евро на глава. 

Експертите, представящи новите предложения изтъкнаха, че изравняването на ставките ще доведе до няколко най-общи момента, а именно:

- Увеличаване на субсидиите, получавани от 114 по-големи стопанства със средно 389 крави, които отглеждат 28% от млечните крави в страната. 

- Намаляване на субсидиите за 626 стопанства, които имат средно по 54 крави и отглеждат 21% от млечните крави.  

С други думи казано - отпадането на модулацията при млечните крави ще се увеличи подпомагането на 44 357 крави, които са 28% от млечните крави в страната, като ставката ще има ръст с малко над 14%. Отпадането на модулацията ще намали подпомагането на малко над 33 000 животни, които се отглеждат в стопанства до 150 бройки, като те са 21% от млечните крави, като намалението на ставката е с 9%.

Откъдето и да го погледнем обаче изводът от това предложение е един - "да дадем на големите, като вземем от малките".

В Комисията по земеделие предложението не срещна подкрепата от нито една парламентарна партия.

Депутатът Росен Костурков остана категоричен, че идеята да се вземе от малките и да се даде на големите противоречи на всичко, за което се е говорило досега в сектора. 

"Какво наложи премахване на модулираната ставка? По този начин малките семейни ферми ще загинат. Не, че с тези ставки няма да загинат и иначе, но това, което се случва да намаляме на малките с 9% и да вдигаме ставките на големите с 15%, е цинично", коментира депутатът.

От своя страна земеделският министър Кирил Вътев каза:

„Броят на млечните крави в големите ферми е много по-голям, отколкото в малките до 150 броя. Това Народно събрание ни гласува да увеличим производството на мляко и млечни продукти. Увеличението ще дойде от тук, а малките ще се постараем да ги кооперираме, за да работят като големи. Да се запазят големите да не стават малки, а малките да ги стимулираме да стават големи, нищо друго.

Не искаме да унищожаваме стопанства, а искаме да увеличим добива на мляко, всички имат проблем с реализацията на млякото. Ако комисията реши – връщаме обратно ставките“, каза от своя страна министър Вътев. 

Тук обаче се питаме, ако мотивът за подобна промяна е увеличаване на производството на мляко - как въобще това би се аргументирало и защитило пред Европейската комисия? Съгласно Регламент 2021/2115 обвързаната подкрепа за производството трябва да цели повишаване на конкурентоспособността, устойчивостта или качеството. Тоест екипът на министър Кирил Вътев ще трябва да доказва, че в България големите стопанства са също толкова уязвими, колкото и малките.

Или с други думи казано - изпълваме целта за намаляване на субсидиите на големите стопанства, като увеличаваме субсидиите за големите стопанства. 

Междувременно представители на сектор "Животновъдство" имаха възможност да представят своите коментари по предложенията пред министър Вътев.

За какво още си говорихме в подкаста тази седмица - гледайте видеото.  

Всички епизоди на AgriПодкаст 

🎧: Ние сме в Anchor: https://anchor.fm/agribg-podcast

🎧: В Spotify: http://bitly.ws/stav

🎧: Както и в Google Podcast: http://bitly.ws/sJtI 

Подавайте сигнали за нередности чрез формата на Агри.БГ ТУК  или на [email protected]

 

● ● ● 

Проверка: Защо е внасян скъп украински слънчоглед, докато българският стои в складовете?

● ● ● 

Изплатени са над 65 млн. лева на производителите на слънчоглед по извънредната финансова помощ

● ● ● 

Бойко Синапов: Стопаните извън развъдните програми вече трябва да изберат направление

● ● ● 

Арест: Трима точили земеделски евросубсидии

● ● ● 

Земеделски стопанин: Годината е рекордьор по високи разходи в производството

● ● ● 

БАБХ отговаря: Какво показват проверките на пчелен мед до момента?

● ● ● 

Венцислав Узунов: Трябва политическа воля, за да оцелее земеделският сектор

● ● ● 

ДФЗ: Земеделските стопани получиха над 178 млн. лв. доплащане по Украинската помощ

● ● ● 

Предложение на МЗХ: Как се променят бюджетите по екосхемите за Кампания 2024?

● ● ● 

Петър Кировски: Чакат ни тежки преговори с ЕК за промените в ДЗЕС