Европейската прокуратура съобщи, че под нейно ръководство служители на ГДБОП са задържали трима души и са претърсили шест места по разследване за организирана престъпна група, получила незаконно средства за земеделие от Европейския съюз. Това съобщиха от пресцентъра на Европейската прокуратура.

Вижте още: Ясни са новите ставки по украинската помощ


Въз основа на извършените следствени действия от ГДБОП и ДАНС, и иззетите доказателства и документи, се установява, че заподозрените са предоставили невярна информация от чуждо име за получаване на европейско финансиране.

Според уликите, вместо да кандидатстват за средства за голям парцел земя, заподозрените са разделили площта и са използвали хора "с ниско социално-икономическо положение" като подставени лица за подаване на заявления за земеделски помощи, се посочва в съобщението.

Уличеният за ръководител на организираната престъпна група е бил упълномощен от подставените лица да действа като техен представител пред Държавен фонд "Земеделие" и пред търговските банки. Така той е можел да получи средствата от ЕС и пълен контрол върху проектите.

Разследването показва още, че в съучастие са заподозрени двама служители от Държавен фонд "Земеделие" и от общинската земеделска служба в Севлиево, които може да са улеснявали дейността на перстъпната група с предоставяне на информация и съвети по съответната оперативна програма и проверките за изпълнение на проектите. Уточнява се, че сред тримата задържаните един е държавен служител.

Освен претърсените имоти и дирекции са извършени и огледи на пет частни адреса в Севлиево. Органите са претърсили още четирима души.

Общият размер на щетите все още е неясен и предстои да се установи.