Тази стопанска година е изключително предизвикателна за земеделското производство. Стопаните се сблъскаха с редица проблеми, решаването на които не е в техните ръце.

Четете още: Асен Василев: Трябва да се промени начинът, по който се субсидира българското земеделие

В Крайморска Добруджа сушата и горещините повлияха върху реколтата от царевица и слънчоглед, споделя Мартин Маринов, потомствен земеделец от село Дропла.

„Имаме един основен проблем – беше много горещо и с много малко дъждове. От октомври 2022 г. досега отчитаме изключително малко валежи. Зимата беше една от най-сухите и топли.

Високите температури през лятото възпрепятстваха правилното опрашване на царевицата и слънчогледа. Това допринесе са слабите добиви не само при нас, но и при колегите. Изпращаме една много трудна година“, обобщава младият стопанин.

Търговията със зърно също се оказва проблем.

„В предни години, преди ковид и военните действия, когато имахме нисък добив, цената беше висока и обратно. Докато тази година няма добиви, но няма и цена, а търсенето е изключително обратно. В същото време себестойността на продукцията е висока. Аз съм млад агроном, но имам достатъчно наблюдения през последните 10 години, за да кажа, че тази година е абсолютен рекордьор по разходи в производството. Торове горива, труд, машини, оборудване – всичко е с такива стойности…“, споделя проблемите Мартин Маринов. 

По думите му към момента дори няма търговия със слънчоглед. Трудно е да се посочи каква е цената, тъй като липсва търсене на маслодайно семе.

„Никой не е проявил интерес да дойде и да купи български слънчоглед. За вноса не мога да кажа, но виждам огромните опашки с камиони на границата. Това само говори за себе си“, описва картината младият агроном. 

Той допълва, че първите резултати от жътвата на царевица са отчайващи. Те стигат от 150-200 до 300 кг/дка в Крайморска Добруджа.