Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) преведе 178 462 669,74 лева на 34 587 земеделски стопани по държавната помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ през 2023 г. 

Бюджетът по помощта за 2023 г. бе увеличен и е в размер на общо 426 000 000 лв., който се разпределя в следните направления:


• Едри и дребни преживни животни, коне, и пчелни семейства – 204 млн. лв.;


• Плодове и зеленчуци (ябълки, круши, кайсии/зарзали, праскови/нектарини, череши, вишни, ягоди полски, малини полски, сливи, десертно грозде, домати полски, краставици полски, корнишони, патладжан и пипер полски, домати оранжерийни, краставици оранжерийни, пипер оранжериен, ягоди оранжерийни, малини оранжерийни, картофи, лук, чесън, моркови, зеле, дини и пъпеши), маслодайна роза, ориз, винени лозя, черупкови плодове (орехи, бадеми и лешници), салати и марули, бамя, тиквички, култивирани гъби и тютюн – 222 млн. лв.

Преведената сума е доплащане, във връзка с увеличените ставки по съответните направления - видове животни и култури, съгласно изменените Указания за прилагане на държавната помощ. 

Максималният размер на финансовата помощ е до 250 000 евро (488 957 лв.) на предприятие, чиято дейност е в сектора на първичното производство на селскостопански продукти.

При определянето му се отчита и подпомагането, което кандидатът е получил от м. март 2022 г. до м. декември 2023 г. по схемата за държавна помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“.

Изплащането на средствата по държавната помощ е във връзка с поетия ангажимент да се изплати до 30 септември 2023 г., съгласно подписания на 20.09.2023 г. Меморандум между Министерски съвет, Министерство на финансите, Министерство на земеделието и храните и Инициативния комитет за провеждане на общонационален земеделски протест.