Ограничаването на разходите, опазването на околната среда и стремежът към стимулиране на социалните отношения провокираха зараждането на интересна практика в Полша. Мнозина я наричат „самостоятелна жътва“. От нея печелят както потребителите, така и производителите на зеленчукови култури и плодове, информира полският сайт money.pl.

Роботът, който може да работи целогодишно в лозята ви

Много фермери в Полша отвориха своите ферми за потребителите. Последните могат сами да съберат плодовете и зеленчуците, които искат да купят. По този начин се решава донякъде проблемът с работната ръка, а крайният клиент има възможност да се запознае отблизо с технологията на производство и да купи храна на по-ниска цена. Понякога дори на половин цена.

На този етап експертите не могат да оценят мащаба на явлението. Можем да добием представа за него в платформата Myzbieramy.pl. Именно тя позволява на фермерите да отправят покана към потребителите. През първите дни на юни на сайта са публикувани 124 обяви за самостоятелно събиране на реколта, главно от околностите на Варшава.

Този начин на рекламиране на продукцията е от полза за собствениците на овощни градини и култури, които изискват ежедневно доставяне до магазините.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Роботът GRoW - бъдещето на производството на оранжерийни домати

Как малинопроизводителите се справиха с кризата от COVID-19?

Какво очаква производителите на ядки през 2021?