Едно от последните попълнения на пазара на роботизирана земеделска техника е Slopehelper - робот от Словения. Той е създаден да отмени фермерите в много типични дейности из овощната градина и лозята. Slopehelper е мултифункционален - може да пръска, наторява, подрязва, мулчира, прибира готовата реколта и т.н., информира FutureFarming.

Роботът, който чисти от плевели над 80 дка на ден

Роботът е способен да работи безотказно в сурови условия. Корпусът му е защитен срещу вода. Задвижва се от литиеви батерии, като осигурява до 14 часа автономна работа до следващо презареждане.

Slopehelper използва радар, за да изпълнява прецизно своите задължения. Той умее да засича обекти в реда и може да бъде използван за откриване на узрели плодове и грозде.

Уникално за робота, казват създателите му, е способността му автономно да “разбира”, че е достигнал до края на реда в лозето или овощната градина. Той може да прави самостоятелно U-образни завои към следващия ред.

Slopehelper може да пренася всичко

Роботът е дълъг 2,6 метра, широк 1,6 метра и тежи 1600 кг. Той може да се справи с товар до 2000 кг и може да дърпа същото тегло. Способен е да пренася резервоари, контейнери, хора и дори машини и оборудване.

Планирано е до края на юни тази година да разполага с всичко необходимо, за да изпълнява 90% от задачите в годишния цикъл на работа в лозята и овощните градини.

Slopehelper ще се движи из стопанството с максимална скорост 10 км/час. Той умее да се изкачва по терени с наклон до 40 градуса. Колкото до цената му, тя стартира от 73 000 долара и може да достигне до 160 000 долара.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

CLAAS инвестира в автономен трактор с до 156 к.с.

Задава ли се буря и около подмярка 4.2?

Излъчиха топ 10 земеделски робота на 2020 г.