След година отлагане, 12-то издание на Световната конференция по малината, се проведе онлайн. Тазгодишният домакин на форума беше Полша, като събитието събра експерти от 25 страни, производители на вкусния плод.

В Чили сертифицират малките производители на малини с добри практики

“Дванадесетото издание на конференцията е белязано от ограниченията заради пандемията от COVID-19. Това е и причината събитието да се провежда онлайн. Въпреки това, световната конференция по малината е отлична възможност да научите за световните тенденции в отглеждането и управлението на индустриални и десертни малини”, каза Антонио Домингез, президент на IRO. 

Участниците в световното събитие научиха повече за сектора, както и за състоянието му през последните две години. Оказа се, че пандемията от COVID-19 изигра много негативна роля в световното производство, като основните резултати от нея са:
- намалено предлагане на малините на дребно
- проблеми с логистиката
- по-високи цени

На конференцията стана ясно още, че негативното влияние върху количеството и качеството на малините в цял свят се дължи на няколко неща, а именно:
- икономически проблеми
- ограничена работна ръка
- локдаун заради пандемията

Всички големи производители на малини се съгласиха, че производителите и преработвателите на плодове трябва да разполагат с множество канали за разпространение на продукцията си, за да не се стига до проблеми в производството. 

През 2018 г. България беше домакин на проявата. Тогава в събитието, което се проведе във Велико Търново, участие взеха 23 държави, сред които Австралия, Австрия, Белгия, България, Канада, Чили, Китай, Македония, Германия, Италия, Мексико, Холандия, Полша, Румъния, Сърбия, Швеция, Обединеното кралство, САЩ и Шотландия. На онлайн конференцията страната ни беше представена от Божидар Петков - председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я).

Основните проблеми и тогава, и сега остават липсата на работна ръка, нуждата от нови сортове, климатичните промени и пазара.