Инспекторите по труда засилиха проверките във фермите от Врачанска област. Законосъобразното наемане на работници в сектора е един от акцентите.

Внимание, фермери: Инспекцията по труда започва масирани проверки

„Инспекторите по труда в дирекцията засилиха контрола в селското стопанство още през месец март предвид активизирането на земеделските дейности”, уточни директорът на инспекцията във Враца Румен Младенов.

Към настоящия момент обаче работният процес в сектора набира все по-високи обороти и това е причина инспекторите да следят още по-активно какво се случва с трудовите взаимоотношения. Законът дава възможност ангажираните с обработката на насажденията и прибирането на реколтата да бъдат наемани и по силата на трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа.

„Помощник-инспекторите, назначени по проекта „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“, представят функционалностите на системата за заявяване на образци на еднодневни трудови договори, които са един от начините за законосъобразно наемане на работници в селското стопанство”, обясни Румен Младенов.

Основен акцент при проверките традиционно е законосъобразното възникване на трудовите правоотношения, тъй като фактите до момента сочат, че селското стопанство е един от най-рисковите сектори по отношение използването на недеклариран труд.

Само за първите пет месеца на годината в селското стопанство в цялата страна са направени 1382 проверки, при които са установени 5153 нарушения. Случаите на работа без трудови договори са 54. Предоставените образци на трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа за периода са общо 97 166, заявени от  899 земеделски стопани и тютюнопроизводители, основно за отглеждане на лозя – винени, ягоди, череши и маслодайна роза, сочат данните.