Беритбата на черешите в Кюстендилско тази година се очаква да започне с две седмици по-късно от обичайното. На места в по-ниските части има измръзнали череши, но поне в моите градини загубите не са значителни, заяви пред Агри.БГ Евгени Слишков, голям производител в Кюстендилския регион. 

Фермери настояват за връщане на многодневните трудови договори

Сигнали за по-слаба черешова реколта идват от други земеделци, чиито градини са предимно разположени край река Струма в ниските части. При ранните сортове около Бобов дол също има измръзване заради ниските температури през април, споделят овощари пред БНР. По техни прогнози от около 20 хил. дка с плододаващи черешови масиви в региона се прогнозират добиви от около 5000 тона. Освен студовете фермерите посочват като причина и липсата на опрашване, заради по-малкото пчели в Кюстендилско.

Има тотално намаление на пчелните семейства. Преди 10-15 г. като влезеш в цъфтяща черешова градина чува едно жужене на пчели, сега влизаш и е гробна тишина“, казва управителят на земеделска кооперация и общински съветник Валери Йовев.

Проблеми с опрашването няма в градините на черешопроизводителя Евгени Слишков, твърди самият той. Не очаква и значителни промени в добивите си тази година. Обяснява, че температурите са достигали до минус 5 градуса в една седмица, което според него е  причината за отчетените после поражения.

На цветен бутон черешата не може да издържи тази температура. Максималният праг на студоустойчивост в този етап на развитие е до минус 3 градуса.“, коментира Слишков и добавя:

Тази година черешата върви с две седмици назад при нас заради времето. Беритбите няма да започнат преди 20 юни.

Друг ежегоден проблем в градините също се очаква да остане такъв и през този сезон – намирането на работна ръка за събиране на реколтата.

“Заради спазването на противоепидемичните мерки при транспортирането на берачите до градините и обектите и затова, че те искат висока надница, а изкупната цена на черешите в Кюстендилско е ниска, се очакват също затруднения“, казва пред БНР Елена Атанасова, кметски наместник на бобовдолското село Шатрово и собственик на градина край селото.

Настоящите дъждове не притесняват фермерите, единствено се молят да няма градушки. „Тази влага даже е добре за черешите. Те още са зелени, на много ранен етап, колкото грахово зърно са“, информира още Евгени Слишков. Стопанинът не очаква много по-различен сезон по отношение на своя пазар и смята, че още е рано да се коментират прогнозни цени.