Роботът GroW е решението, което очакват много производители на оранжерийни домати. Той е дело на израелска технологична компания, която е специализирана в разработването на роботизирани машини за селското стопанство. От основаването си през 2017 г. MetoMotion не спира да споделя информация за развитието на проекта, информира FreshPlaza.

Автоматизации и иновации по 4.1 вече работят в нова кравеферма

Най-новите данни за робота, който показва 90% успех в отмяната на човека в оранжерията, са обнадеждаващи. Той не само ще реши проблема с работната ръка, но и ще изведе производството на ново стъпало в развитието му.

GroW е мултифункционална роботизирана система, която е проектирана да намали нуждата от човешка намеса в оранжериите. Според производителя й макар роботът първоначално да е замислен да бъде пълноценен помощник в прибирането на реколтата от домати, той ще може да бъде адаптиран към изпълнението на редица други задачи в стопанството. Сред тях е прибирането на готова продукция от други култури, мониторинг и т.н.

По изчисленията на MetoMotion GroW ще намали разходите за работна ръка с 80%, а за прибиране на реколтата с 50%. Освен това системата позволява на фермера постоянно да събира ценни данни и да прогнозира бъдещите добиви.

Роботите в оранжериите са бъдещето. Те се справят отлично с рутинните задачи. Внедряването им в производството ще се отрази положително върху планетата, върху превенцията от болести в оранжериите и ще донесе повече приходи, казват от MetoMotion.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Роботът, който чисти от плевели над 80 дка на ден

Онлайн каталог проследява новите агророботи на пазара

Изобретиха трактор-велосипед