През последните десетилетия икономиката на Китай се развива стремително. Това превърна страната в световна фабрика за производство на различни стоки от ежедневна необходимост. Не по-малък интерес провокира ситуацията с китайското селско стопанство, особено животновъдството. Как Китай решава въпроса с осигуряването на хранителни продукти за население, което постоянно расте? Какви технологии използват фермерите в страната? В тази връзка профилираното издание Agrostory в специален материал разглежда в детайли китайското пчеларство. 

Десетки тонове мед залежават по складовете в Балчик

Китай е един от най-големите доставчици на евтини пчелни продукти на световните пазари. Всяка година страната продава в различни части на света около 220-260 хиляди тона мед от различен произход, 3-3,5 хиляди тона цветен прашец, повече от 1,5 хиляди тона пчелно млечице, 2,5 хиляди тона восък, повече от 300 тона прополис. Освен това предлага препарати и приспособления за пчелари, които им помагат да облекчат работата си. 

Цената на китайските пчелни продукти е една от най-ниските в света. Причините за това са основно две - нископлатената работна ръка и достъпът до евтино оборудване за пчелари, собствено производство. Това дава възможност на Китай да продава стоките си на най-ниските цени на едро и дребно и успешно да се конкурира с останалите участници на пазара на мед.

Цените на вътрешния пазар

Цените на пчелните продукти в страната са напълно различни. Така например цената на дребно, в зависимост от качеството и произхода на меда, варира от 10,65 лв./кг за най-нискокачествения продукт до 26,60 лв./кг за висококачествения мед.

Някои сортове мед са много скъпи. Монофлорният мед, събран от пчелите върху цветята на манука (лат. Leptospermum scoparium), струва 103 лв. за половин килограм

За някои пчелни продукти Китай уверено държи лидерството от много години. Около 90% от пчелното млечице, присъстващо на световния пазар, се произвежда от китайски пчелари. Що се отнася до основния продукт на пчеларството - меда, Китай продава повече от половината от износа си в азиатските страни и Япония, а останалите 35-40% се продават в Европа и САЩ.

Качеството на китайския мед

Качеството на китайския мед не е еднакво и въпреки евтината си цена, на пазарите в Европа и САЩ той няма много добра репутация поради мащабни фалшификации. Някои безскрупулни китайски продавачи фалшифицират продукта с различни синтетични съединения, които са много трудни за разграничаване от естествения мед чрез органолептичен метод.

Според различни източници около 1/4 от китайския мед е 100% фалшив (субстанция, която изобщо не съдържа мед), друга 1/4 е частично подправен продукт (към естествения мед се добавят пълнители, за да се увеличи количеството му). Поради тази причина самите китайци предпочитат да не купуват собствен мед, а внос от Европа, Нова Зеландия и други страни.

Общото производство на мед (и качествен, и фалшив) в Китай е около 520 хиляди тона годишно. Приблизително 50% от този обем се консумира на вътрешния пазар. Китай доставя на външните пазари мед от липа, акация и фий. На вътрешния пазар се търси мед от манука, върбинка, портокалови дървета, личи, финикови дървета и билки.

Китайските пчелини и спецификата на пчелите

Пчелините в Китай са разположени в цялата страна, но повечето от тях са съсредоточени в провинциите Съчуан и Джъдзян. Основната част от брутното производство на мед се осигурява от номадските пчелини.

Китайските пчели са различни от останали обикновени пчели по света. Според биологичната класификация те спадат към азиатския вид (Apis cerana), но принадлежат към същия род (Apis millifera) като европейските. Тези пчели са разпространени в цяла континентална и островна Азия и са добре адаптирани към местния климат и хранителните условия.

Още по темата: Неволите продължават: Пчелари се оплакват от нашествия на оси

По размер китайските пчели са малко по-дребни от европейските. Дължината на тялото им е около 11,7 мм (за европейците - от 12 до 15 мм, в зависимост от породата). Майката и търтеите са обагрени в черно с лъскав блясък. Работничките са сиво-кафяви, с раиран корем. Това оцветяване се създава чрез редуване на тъмносиви и светлокафяви пръстени.

Ежедневната производителност на пчелите майки е около 1800–2000 яйца, което е значително по-малко от производителността на майките от европейски и американски породи. Поради тази сравнително ниска производителност, китайските пчели не отглеждат големи колонии. Пролетното им развитие е средно ранно (започва с появата на прашеца в природата), но плавно, без бързо нарастване на размера на семейството.

Средният брой работни пчели в едно семейство през топлия сезон е около 30-40 хиляди индивида. След като натрупат сила, повечето семейства са склонни да се прегрупират. През сезона, ако не се прилагат противороеви мерки, всяко семейство може да изгони по 2-3 роя.

Китайските пчели имат необичайна за европейските пчелари особеност. Едно семейство в случай на изчезване на пчелата-майка почти винаги е обречено на смърт. По същата причина китайските пчели не са подходящи за използване като приемни колонии. Тихата смяна на майката също е необичайна за тях. 

Защитени територии

Според различни оценки днес в Китай делът на чистопородните местни китайски пчели е около 10–15% от общия брой на пчелните колонии. За да запази чистотата им, местната власт създаде две защитени зони. В тях е забранено отглеждането на други породи пчели, с изключение на китайската.

Поради широкото използване на агресивни пестициди от китайските фермери, често се случват отравяния на пчелните колонии. По същата причина използването на пчелини за опрашване на различни градински и полски култури не е широко разпространено в Китай. Пчелите се използват за опрашване само на 7-10% от земеделските земи в страната, докато в САЩ тази цифра достига над 30%.

Прогнози за бъдещето

През последните десетилетия броят на пчелните семейства постепенно намалява. В средата на миналия век провинция Пекин е имала около 40 000 пчелни колонии, сега са малко над 400. Еколозите смятат тази ситуация за критична. Дори се появи нова професия - опрашител на градини. Хора със специални четки опрашват овошки вместо пчелите. 

Пчеларството не е популярна дейност сред днешната китайска младеж. Средната възраст на един пчелар в Китай е около 50 години. От една страна това се дължи на масовата урбанизация на страната, а от друга на икономически причини. Максималният нетен доход на един пчелар за година е от 8 до 14 хиляди долара, което не отговаря на нуждите на китайските младежи.

Да бъдеш пчелар в Китай не е престижно. Ситуацията се утежнява и от намаляването на културите от медоносни растения. Значителна част от селскостопанските култури, които първоначално се смятаха за силни медоносни растения (елда, слънчоглед и др.), претърпяха промени за търговски цели с помощта на генното инженерство. Сега те не са в състояние да произвеждат нектар, подходящ за събиране от пчелите.

Прогнозите са, че през следващите години професията пчелар ще продължи да „остарява“. Ръководството на страната се опитва да популяризира "пчелната" индустрия, създавайки курсове за обучение по пчеларство, без да облага пчеларите, но всички тези мерки не дават особен ефект.

 



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Сигнали: Мед от Украйна навлиза у нас

Попитахме БАБХ: Кои лаборатории са акредитирани за изследване за наличие на неоникотиноиди?

Читателите коментират: Интензивното земеделие и пчеларството "се бият"