В деня на Свети Харалампий пчеларите почитат своя покровител, който е пазител на меда и пчелите. Празникът обаче няма да е особено радостен поради проблемите в сектора.

ГласувайтеКакви са очакванията ви от втория мандат на Явор Гечев като служебен министър?

Зачестиха сигналите за внос на пчелен мед от Украйна, разказаха пчелари от Добруджа. Във форуми и пчеларски групи в социалните мрежи не само се подава информация, но и се публикуват снимки на контейнери и кораби по пристанищата на Силистра и Свищов. „Пристигат товари с мед от Украйна, Виетнам и Китай. Колегите са обезпокоени не само от изключително ниската цена, но и от ниското качество на продукцията“, обобщи от своя страна Галин Георгиев, председател на Сдружение „Пчела Добрич 1946“. 

„Нашите зърнопроизводители спазват определени правила за пръскане, но в тези страни не се спазват. Ние като пчелари също отговаряме на изисквания да не използваме определени продукти за ветеринарна употреба и антибиотици, а там не са забранени. Така че качеството е съвсем различно“, допълни пчеларят. 

Още през декември стопаните бяха силно обезпокоени от информацията за внос на пчелен мед в съседна Сърбия на цена от 1,8 евро за килограм. Това е най-малко два пъти по-ниска цена от очакваната от българските пчелари. Вносът на евтин мед рефлектира върху пазара у нас, категорични са стопаните от Добруджа.

„На този етап търговията е единична, да не кажа нулева. Изкупната цена се закова още преди Нова година на 4,80-5,00 лв. и не мърда. А разходите по добиването на килограм мед драстично скочиха“, обяснява още Галин Георгиев.  

Къде отива внесеният мед?

„Ние сме много малък консуматор, ние сме отправна точка за Европа. Когато влезе меда у нас, вече се счита за пакетиран в страна от ЕС и излиза по-лесно към Европа. Освен това като себестойност излиза по-евтино“, допълва пчеларят. 

Заради топлото време през декември и януари пчелите бяха активни и сега голяма част от тях отглеждат пило. В тези студове обаче това ще ги изтощи, защото те трябва да се грижат и топлят пилото.