Изкупната цена на меда падна, разходите за производството се увеличиха, а от сектора често се чувстват „забравените” по отношение на държавната политика и помощите. За все повече пчелари решението е намирането на директен пазар и добавянето на стойност на продукцията.

Говедовъди коментират: 15-18 лв./кг е нормалната цена за обезкостено месо

„Изкупната цена на пчелния мед през пролетта на 2022 година беше 6,50 лв./кг, сега е 5,20 лв./кг и не се изкупува от търговците, няма търсене”, заяви пред Агри.БГ председателя на Пчеларски съвет – Велико Търново Тодор Найденов. Той изпрати отворено писмо до президента, изразявайки възмущение, че пчеларите отново са пренебрегнати в извънредната помощ заради войната в Украйна.

Според него пазарът на мед е силно повлиян от ситуацията в Украйна и това, че се изкупуват големи количества мед от там. За цена от 5 – 5,20 лв./кг на меда съобщават и от Областния пчеларски съюз в Плевен. Председателят доц. Юлиян Станчев обаче смята, че причината за това е съвсем различна.

Цената си е такава в целия свят, има си борси. По мое мнение това не е свързано с Украйна и мисля, че най-малкото в този момент не е красиво да се говори така”, коментира пред Агри.БГ браншовият представител и припомни:

„През 80-90-те години на миналия век средната международна цена на меда беше около долар. Борсите в големите страни определят това – Аржентина, Мексико, Австралия, САЩ, Европа. При меда е както и при пшеницата.”

Доц. Юлиян Станчев: Желана алтернатива са продажбите на дребно, ако има възможност за добър директен пазар. 

Той обърна внимание, че масово на Запад пчеларите правят така – продават директно от фермата, на специализирани места, дори на магистралите с много по-висока добавена стойност на продукцията.

Темата е спорна обаче, защото по-големите производители на мед не смятат, че могат и трябва да търсят ниши в директния пазар, в крайна сметка всеки се е ориентирал, а според тях, това, че изкупните цени падат сериозно, затруднява поминъка им. Критичен е наш читател, който пише, че на пчеларите „с по 20 кошера, които продават меда си на буркани по 15 лв., не им пука за производителите, които произвеждат големи количества мед и го продават на фирми по 5 лв./кг”, затова не са активни в отстояването на позиции.

Пчелар с 235 пчелни семейства също коментира на сайта ни:

„Произвежданите от мен символични количества биологичен пчелен мед (1750 кг) се продават на цена 14 лв/кг. Компромиси с моя труд не правя! От ранна пролет до късна есен аз съм плътно на пчелина, в голямата жега кошерите са отворени, прегледи, поставяне на восъчни основи за градеж, третиране с биологични препарати. При мен няма нито събота, нето неделя, няма и почивка през лятото, но има упорит труд. Е, на каква цена да продавам продукцията, произведена с моя достоен труд?”