60-65 тона мед са произвели и складирали стопаните от община Балчик, които членуват в пчеларското сдружение в Белия град. Тази стока обаче стои непродадена.

 Субсидии за естествено опрашване и подпомагане на стопанство - някои от новостите за пчеларите

„Няма развитие за цените, няма развитие за реализацията на меда. Нямаме помощ отникъде. Вече нямаме мускули, чакаме да се раздвижи пазара, но нещата не мърдат“, обобщи Стойко Василев, председател на браншовата организация в Балчик.

„Най-важното беше да си реализираме продукцията на нормална цена. Имаме обещание за среща с министъра на земеделието, за да си поставим проблемите. Не знаем кога ще е, не зависи от нас“, каза той. 

Под „нормална цена“ пчеларите от сдружението посочват 6,50-7,00 лв. за килограм.

На този етап ако има търговия, то тя се осъществява на много по-ниски цени, които според стопаните не покриват драстично завишените разходи по добиването на меда. През първия месец на 2023 г. търговците са предложили едва 4,80 лв./кг.

„Колегите започнаха да се огъват. Закупчиците на това разчитат, за да го вземат меда на ниски цени. Започва новия сезон, грижите по пчелите се увеличават, парите са необходими“, поясни още Стойко Василев. 

Към момента високата смъртност по пчелите в Североизточна България се наблюдава повече в района на Добрич и Варна. В тези региони пчеларите сигнализират до 50-80% подмор на пчелните семейства. В община Балчик смъртността е по-ниска, допълва Василев. Според него 5-10% е нормално да отпаднат през зимния сезон. 

Няма развитие и по въпроса със зачестилите кражби на пчелни кошери. Още през януари пчеларите от Белия град сигнализираха за зачестили посегателства над пчелините. След системните кражби те са подали сигнали до полицията и дори обявиха награда за посочване на извършителите. „Няма развитие по проблема с кражбите. Още тогава очаквахме, че крадците ще се покрият и така стана“, обобщи още Стойко Василев.

Кражбите към момента са спрели, но това се дължи на завишеното внимание на стопаните, поставянето на камери и други сигнални устройства на пчелините.