Пестицидите, силно развитото земеделие и некачествените лекарства са част от причините за измирането на пчелите през последните месеци.

Гласувайте: Настоявате ли за коригиране на Стратегическия план преди Кампания 2023?

Това коментират читатели на Агри.БГ от цялата страна по повод сигналите от Добруджа за висока смъртност на пчелните семейства. Според читателско мнение „ще останат пчели само там, където няма активно земеделие“.

Друг посетител на сайта на Агри.БГ посочва, че няма обстойни изследвания на остатъчните количества от препаратите за растителна защита в пчелния восък, пчелния мед, цветния прашец и прополиса. По думите му пестицидите са причина за високата смъртност не само у нас, но и цяла Европа.

„През 2007 година направих пълен анализ на пчелния мед и беше установено наличие на следи от ДДТ (дихлордифенилтрихлоретан). От 1972 г. този препарат е забранен в повечето страни по света, но неговите остатъчни количества се срещат навсякъде. Към настоящия момент, в доста европейски страни зимната смъртност за 2022/2023 г. е достигнала над 90 %“, обяснява пчеларят. 

Друг негов колега също посочва, че в меда са открити остатъци от ДДТ, неоникотиноиди, глифозати и прочие опасни препарати и че са необходими изследвания за подобни „отрови“ и в други продукти като хляб, олио, месо, захар и др. В дискусията се коментира още и незаконният внос на продукти за растителна защита у нас, които също оказват влияние върху пчелните семейства. Третирането на посевите е решаващ фактор за живота на пчелите. Според читателско мнение „отслабването на семействата започва с цъфтежа на слънчогледа и така докато загинат“. 

Пчеларите споделят за щетите, които са установили по пчелините си през тази зима. Галин Ганчев не крие: „Имам 2 пчелина. В този, който ми дава повече добив, смъртността ми е 100%. В слабия ми пчелин, където едвам зазимих пчелите, смъртността ми е 5 %. Разстоянието между пчелните е 10 км“. Негов колега споделя, че от 485 пчелни семейства в разгара на лятото на 2022 година, на 25 януари констатира, че почти нищо не е останало и допълва: „В цялата страна положението е крайно трагично, но никой нищо открито не говори, а пък и не желае! През есента на 2022 година осите превзеха пчелините из страната. За справка - 1 оса на едно излитане от кошера изнася средно 36 mg пчелен мед, 28 mg перга“. 

Най силните семейства, които през 2022 г. са дали най-много мед, са хапнали най-много отрова, смята пчелар.

„Слабите пчели разчитаха основно на хранилката и са си живи. Тази чума последните години се случва най вече там, където има слънчоглед. Осите не могат да унищожат силно пчелно семейство“, категоричен е стопанинът. 

Пчелар от Централна Северна България също споделя, че най-силните му пчели са загинали. Той смята, че основната причина за празните кошери се крие в паразитите по пчелите. „Високата смъртност мисля, че се дължи на наличието на много пчелини в района и разнасянето на болести основно Други причини са липса на дъжд и слаби семейства есента, некачествени майки, много оси, топло време и други. На двата ми пчелина са загинали най-силните и продуктивни семейства ! Почти винаги става така и това е сигнал, че те са най-опаразитени“.

Не липсват и мнения, че пчелните семейства загиват заради недоброто стопанисване и некачественото обгрижване.