През есента в голяма част от пчелините в страната, благодарение на топлото време, се появиха оси, оплаква се в коментар под статия на Агри.БГ роден пчелар.

Обвързана подкрепа: С близо 40% ще са повече парите за оранжериите от догодина

По думите му при всяко излитане от кошера една оса може да изнесе по 1 грам мед. „За един ден през есента осата може да посети по 200-300 кошера. А сега нека да направим едно изчисление колко пчелен мед може да изнесе една оса от един пчелен кошер”, приканва производителят и подчертава, че пчеларството трябва да се подпомага достойно.

Секторът беше идентифициран като един от най-потърпевшите от войната в Украйна и увеличените разходи за производство. Въпреки това пчеларите не влязоха като допустимите кандидати при последния прием по извънредната помощ, а ще чакат евентуално преди пролетта втори прием по подмярка 22.1, след преценка на изискванията на Регламент (ЕС) 2022/1033 на Европейския парламент, заявиха от агроминистерството.

„Отново празни приказки за някои сектори като "Пчеларство". Когато плащаме осигуровки, сме животновъди, а при разпределението на помощта не фигурираме въпреки обещанието (поредното). Въпреки безхаберното тровене на пчелите, нито адекватна реакция, нито подпомагане. Срамота”, пише друг читател по темата с извънредната помощ.

Пчеларите тази година се оплакаха и от затруднен пазар с ниски изкупни цени от малко над 5 лв./кг. За пазарни проблеми обаче сигнализират не само производителите на едро, но и тези на дребно.

В момента вътрешното потребление така се е свило, че продажбите на мед сериозно паднаха, на практика - секнаха. А съм пчелар които продава основно на дребно. Притежавам 200 пчелни семейства. Много мед ще остане непродаден тази година и ще се застъпи с новата реколта, цената ще падне още”, коментира темата производител.