Пенсиониран учен експериментира с кошери на закрито през зимата в опит да спаси пчелите. На фона на едни от най-ниските исторически нива на производството на мед във Франция, около 120 пчелари се свързаха с Ксавие Дюмон - пенсиониран учен и професионален пчелар, в отговор на неговия призив за доброволци, съобщава connexionfrance.com.

Стопани от Добруджа са на път да зарежат пчеларството

30 от тях отговарят напълно на изискванията на Дюмон и се включват в експеримента му.

Те са напълно достатъчни, за да има експериментът научна валидност, но би било хубаво да има още няколко, казва ученият.

Дюмон има завиден опит в пчеларството. Занимава се с него още в младите си години, а по-късно става изследовател в известна фармацевтична компания. С наближаването на пенсионирането си отново се посвещава напълно на пчеларството.

Условията са се променили значително. Когато се занимавах професионално с това в средата на 70-те до средата на 80-те, зимите бяха по-студени от сега и не трябваше да се тревожим толкова много за паразита Вароа, който оттогава се превърна в голям убиец на кошерите, споделя Дюмон.

През една скорошна зима той, който живее близо до Тулуза, става свидетел на измирането на пчелите в един от кошерите буквално за една февруарска вечер, когато температурите достигнат -10C. Това е температура, на която пчелите обикновено могат да издържат.

Заключението ми беше, че пчелите бяха слаби, защото излизаха толкова често и тъй като майката продължаваше да снася яйца, броят на паразита Вароа беше висок, казва Дюмон.

Припомняйки, че канадските пчелари държат кошери на закрито в продължение на пет месеца, за да ги предпазят от студа, ученият се опита да държи четири кошера в студен и тъмен гараж в продължение на 70 дни.

Вместо да ги прибера, за да ги предпазя от студа, аз ги взех, за да ги предпазя от топлата зима и изглежда, че това проработи, отбелязва мъжът.

И четирите кошера оцеляха през зимата и излязоха силни за пролетта и лятото и имаха ниски нива на заразяване с Вароа, казва той. На всеки 3 седмици Дюмон е изкарвал кошерите навън, за да поддържа естествения начин на живот на пчелите.

Важно е да се уточни, че пчеларят никога не е използвал гаража за колата си. Т.е. в него няма миризма на бензин или нещо друго, което може да отрови пчелите.

Дюмон възнамерява да опише резултатите от експеримента и да ги публикува в специализирано пчеларско списание.

Инстинктът ми казва, че това може да помогне да се поддържат живи много пчелни семейства, допълва той.

Статистиката показва, че през 1995 г. Франция е произвеждала около 32 000 тона мед. През 2019 г. реколтата й е под 10 000 тона.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Дамите в селското стопанство: Доника Станчева

Оскъпяване: С над 40% нарастват разходите за производство на мед

В празничния ден започна Международното изложение „Пчеларство-2022“