Липсата на всякакъв вид подкрепа за сектора обезверява пчеларите в условията на инфлация. „Бъдещето ще бъде много трудно за сектора. През март ще има де минимис за всички сектори освен пчеларството.

Гласувайте: Нужни ли са повече пари по Ковид мярката и de minimis?

За нас пак няма бюджет. Приключи и Пчеларската програма и въпреки че не е директна подкрепа, а инвестиционна мярка, но пак беше вид подпомагане“, заяви Галин Георгиев, председател на Сдружение "Пчела Добрич 1946".

Пчеларите имат възможност да кандидатстват и по подмярка 4.1 за инвестиции в земеделски стопанства. Нарасналите осигурителни тежести на практика отказват производителите, показват изчисленията на Галин Георгиев. 

30% от годишния доход на един пчелар ще отива само за осигуровки.

„Едно стопанство със стандартен производствен обем от 8000 евро – това са 110 кошера. При среден добив от 20 кг мед по средна цена 5 лв. се получават  10 000 - 11 000 лв.“, разяснява Георгиев. “От тях всеки пчелар трябва да отдели близо 3 000 лв. за осигуровки и счетоводство. Това означава, че 30 на сто от годишните ти постъпления отива само за това. Просто това не е реално и хората няма да могат да го плащат. При положение, че годишният разход на кошер е 40-50 лв., то това не оставя почти никаква печалба“. 

Георгиев предполага, че малките производители, в това число и пчеларите, ще спрат масово да се осигуряват. Другият вариант е да си отглеждат животновъден обект без да бъдат регистрирани като земеделски производители. „Смисълът на тази регистрация е да има подкрепа, субсидии, подпомагане, а в случая има само финансови тежести“, допълни още пчеларят. 

Тенденцията за отказ от пчеларския бизнес продължава – разпродават се кошери и пчелни семейства.

Тя стана особено ясно изразена след зимата на 2021 г., когато стопаните установиха, че имат празни пчелини. Икономическите обстоятелства през последната година допринасят в момента за задълбочаване на проблемите.

През пролетта на 2021 г. ОД „Земеделие“ в Добрич са отчетени налични 75 000 пчелни семейства. Точно две години по-рано броят им е бил близо 89 000. Анализ на Министерството на земеделието също показва, че още през 2020 г. броят на пчелните семейства е спаднал с повече от 15 %.