Задружност и организираност, по подобие на тази в кошера, кипи в пчелното стопанство на семейство Станчеви от Силистра. Макар и само на 30 години Доника Станчева вече има 11-годишен опит в пчеларството. Избира него пред професиите си на педагог и банкер. В пчелната ферма на семейството се произвежда и уникален биомед от аморфа.

ДАМИТЕ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО

За това как се гради семейно пчеларство разказва пред Агри.БГ Доника Станчева.

Как станахте пчелар и защо?

 

Първият ми досег с пчелите беше преди 11 години, когато се омъжих, а съпругът ми се занимава с това от над 20 години. На него му е било като хоби и в началото е започнал с 5-10 кошера. В момента имаме 200 кошера. 

Когато започнах да ходя на пчелина, ми беше просто интересно, бях само помощник. В началото беше по стечение на обстоятелствата, останах вкъщи да гледам децата. От друга страна, е много трудно сам човек да се грижи за пчелите, а ние нямаме работници. Наложи са да се включа и аз. 

Научих се обаче много бързо и започнах аз да се грижа за отделни кошери. Хареса ми, запалих се по пчеларството и днес се справям повече от добре според експерта (съпруга ми). В някои случаи дори той приема моите съвети и идеи. Така си стана семеен бизнес и двамата сме напълно ангажирани в него. 

Разкажете ни за продукцията, която произвеждате.

 

Имаме мед, пчелен прашец, прополис, восък, произвеждаме си и майки. Медът ни е от акация, липа, билки и аморфа – т. нар. черна акация, която у нас се среща предимно по поречието на река Дунав. Медът е като акациевия - течен, по-бавно се захаросва, но е червеникав на цвят и се отличава с много силен аромат. В нашия регион това е най-хубавият мед. Няма го на много места. Освен полезността на меда като цяло, свойствата на аморфата помагат при проблеми със сърдечно-съдовата и нервната система.

Каква е Вашата роля в семейния бизнес?

 

В работата по пчелите се включваме цялото семейство. Аз и мъжът ми си разпределяме задачите – няма мъжка, няма женска работа. Все пак основно административната дейност е за мен, но и в пчелина работим заедно. Зимата сами си правим рамки, изградихме си дърводелница, произвеждаме си кошерите. Децата също помагат в правенето на рамките, много им е интересна тази част. Всички сме задружни, организирани и заедно градим семейния бизнес.

Със съпруга ми искаме да поставим основите на фамилно пчеларство, което да се предава в поколенията. Децата ни са на 9 и на 6 години и са закърмени с пчелите. Учим ги на труд, отговорност, любов към природата, да се грижат за нея, да са организирани, дисциплинирани. Убедени сме, че това е правилният начин.

Те са много ентусиазирани, проявяват самоинициатива и въображение. Когато приготвя чукчетата и инструментите за рамките, нямат търпение да започнат да творят. Забавляват се и в същото време ни помагат. 

Какви са трудностите, с които се срещате в изграждането на семейно пчеларство?

 

Въпреки че има много трудности в нашата държава, ние сме упорити. Проблемите не са малко и са от различен характер, но това, което най-много тежи на пчеларите и е причината много колеги да се отказват, е ниската изкупна цена от години. Разходите са постоянни и се увеличават всяка година - осигуровки, транспорт, консумативи.., а дейността е такава, че може една година да храни четири други. Това води до отлив от пчеларството и още по-лошо – увеличаване на сивия сектор. 

Къде намирате пазар за продукцията си?

 

Ние продаваме на прекупвачи, все още нямаме възможност да реализираме свои канали за доставки или директни продажби, но работим в тази посока.

Каква година очаквате, имате ли засега регистрирана смъртност в пчелина?

 

За момента имаме само пет жертви от зимата. За разлика от минали години, в които сме имали и по 50% - 70% смъртност, тази очакваме да е по-добра, но ще видим. 

Разкажете ни какви са плановете Ви за развитие на пчелната ферма?

 

Искаме да си развием пчелина и да направим още един-два, да си устроим по-голяма база, за да си купим още машини, да си улесним и умножим производството на инвентар.

Имам също една мечта. Гледала съм как хората се лекуват чрез вдишване на кошерен въздух. Тъй като аз лекувам моето семейство само с пчелни продукти, ми се иска да създам една такава лечебна станция, за да помагам на хората с респираторни и други проблеми и да се убедят, че няма нищо по-хубаво от природната медицина. 

От всичко казано дотук остава ли Ви време за почивка и каква е тя?

 

Ние нямаме работно време, но сме ангажирани през цялото време, работим и когато другите почиват, зимата пък правим рамки и се подготвяме за следващия сезон. Понякога си открадваме по 2-3 дни за море, но предпочитаме и почивката ни да е при пчелите. 
Щом стане пролет почти постоянно сме на село при тях, на чист въздух и сред природата Усещането да ти жужукат е много приятно. Може да звучи странно, но така си почивам най-добре. Отдавна не ме е страх от ужилване, първото ми се случи, когато бях бременна, приятна болка е, а и е полезно.