Раздвижване в изкупната цена на меда няма. Това всъщност биха искали пчеларите, но още не се е случило. Повишение на цената има само при крайния потребител.

Гласувайте: Нужни ли са повече пари по Ковид мярката и de minimis?

„Във веригите се вижда раздвижване, но то е най-вече от страна на търговците. Производителят все още не е променил цените си“, обобщи Галин Георгиев, председател на Сдружение „Пчела Добрич 1946“. 
По думите на пчеларя инфлацията вече превзема сектора, както и всички останали.

Галин Георгиев: Всичко отива нагоре. Цената на един кошер е с 60-70 % нагоре. Цената на храната е с 50-60 % по-висока. Рамките са с 30-40 % по-скъпи. Средно над 40 на сто е увеличението на консумативите, които са нужни в пчеларското производство.

Всичко това показва, че пазарната цена на един буркан мед категорично трябва да е над 15 лв. 
Още през миналата година продажбите на дребно показаха, че сладкото лакомство се търгува по-скъпо дори и на дребно и в зависимост от вида стигна до 12-15 лв.

При продажбите на едро също беше отчетено завишение - 5,30-5,50 лв./кг. Повишението през 2021 г. беше с около 30% в сравнение с предишни сезони, когато търговците плащаха едва по 3,20-3,60 лв./кг, в редки случаи до 4 лв./кг. Една от причините за този скок в цената е високата смъртност на пчелите в цялата страна. Така въпреки добрите резултати, намаленият брой на пчелните семейства доведе до по-малки количества мед като краен резултат. 

„В момента картината е много по-различна в сравнение с предходната година, когато намерихме празни кошери или мъртви пчели“, сподели още Галин Георгиев. Той припомни, че точно преди година пчеларите установиха необяснима висока смъртност от порядъка на 50-80% в пчелните семейства.

Това доведе до рязък спад на кошерите, които дадоха мед през стопанската година. Така въпреки по-високите добиви от пчелно семейство в Добруджа от порядъка на 20-30 кг, общото производство е по-слабо. Това също е фактор, който се отрази върху пазара на меда. 

В момента смъртността при пчелите е обичайната за сезона, пчелите са добре, няма болести, споделят пчелари от региона на Добруджа. Въпреки това те са притеснени, защото в някои общини е отчетена по-ниска от нормалната почвена влага. Ако настъпи засушаване, това може да се отрази върху пашата на пчелите.

През последните години мед от акация, липа и рапица в Добричка област почти не се добива или в съвсем оскъдни количества. В същото време през 2021 г. пчелите са събрали много добри количества прашец от слънчоглед и лавандула.