Международно изложение-договаряне „Пчеларство-2022“ отвори врати в Плевен за 19-и път на професионалния празник на пчеларите. Над 80 производители представят продукцията си, съобщи за Агри.БГ доц. Юлиян Станчев, председател на Областния пчеларски съюз, който е един от организаторите.

Гласувайте: Нужни ли са повече пари по Ковид мярката и de minimis?

Събитието беше открито от зам.-министъра на земеделието Момчил Неков. В тридневния форум участват редица фирми и пчелари от 12 държави. Изложението представя и новостите по отношение на пчеларския инвентар.

„Участниците са малко по-малко от друга година по обясними причини. Спазваме всички противоепидемични мерки. Представители на преработвателите  и износителите също са тук, които имат утвърдени канали на дистрибуция. Надяваме се, че ще се изградят взаимоотношения и ще се сключат сделки, добави доц. Станчев.

На 10 февруари Православната църква почита паметта на свещеномъченик Харалампий Магнезийски, целител и пазител на здравето, покровител на пчелите и меда. В народните поверия днешният ден се свързва и с бавното затопляне на почвата и постепенното идване на пролетта. В действителност обаче пчеларите очакват със свито сърце момента на отваряне на кошерите си.

Получаваме вече сигнали от няколко района за висока смъртност и тази година – Врачанско, Варненско, от Южна България също. Причините за това са много, но ще имаме по-ясна картина през следващите месеци”, коментира браншовият представител.

Той подчерта и важността на това да се засили консумацията на мед у нас, което ще даде по-добра пазарна възможност на производителите. Обменът на опит и знания също е важен, това е и една от целите на плевенското изложение. Юлиян Станчев поздрави пчеларите, като им пожела здраве, на тях и на пчелите.

Честит празник на българските пчелари и от Агри.БГ! Нека годината е медоносна!