Пчеларите в област Плевен зазимяват сравнително добри пчелни семейства в очакване напролет смъртността да е по-ниска. Пазарните и стопански предизвикателства в сектора обаче продължават да са сериозни и затова десетки производители от района се обединяват в пчеларско сдружение. Това споделя пред Агри.БГ председателят на Областния пчеларски съюз в Плевен доц. Юлиян Станчев, който също членува в новата организация.

 

Самият той е доволен от състоянието на пчелните си семейства тази година, въпреки сушата през последните месеци. По думите му пролетта е имало достатъчно валежи, пашата е била пълноценна и е довела до високи добиви. Добрата реколта от мед обаче не е достатъчна за устойчивостта на бизнесите в сектора. 

„Пазарната ситуация не е добра. Световните цени са много ниски - около 1,5 долара за килограм. 3 – 3,50 лв./кг е неизгодна изкупна цена за болшинството пчелари. Зимата стандартно продукцията се реализира на по-висока цена, но хората, които разчитат само на тези доходи, са затруднени и не могат да си позволят да нереализират продукцията си в очакване на по-добър пазар. В същото време разходите продължават да се увеличават”, коментира браншовият представител.

Кризите подтикват пчеларите в Плевенско към коопериране, което да им даде по-добри условия за производство и пазар. През април се учредява организация на производители – кооперация „Плевен мед 2023“.  В новосъздадената организация на производители членуват вече 50 пчелари от областта.

„Започнахме с подсигуряването на основни материали за производството на нашите членове - тенекии, лекарства, храна за пчелите. Купуваме на едро, съответно на по-ниски цени. В момента търсим и възможности за реализация на меда и пчелните продукти”, разказва доц. Станчев.

Според него предпочитана алтернатива е пазарът на дребно, и то директният пазар. Така вместо 3,50 лв./кг пчелният мед на едро може да се продава на дребно на 15 лв./кг примерно. Във връзка с това на 23 ноември се организира 4-дневен базар на пчелните продуктив Плевен. Пчеларският съюз вече се готви и за традиционното си ежегодно изложение през февруари.