Пожарът е стихия, която може да унищожи години труд. Именно това бедствие сполетява гръцкия фермер Георгиос Карафилидис миналата година. Горски пожар застига кошерите му. Няма и година по-късно производството му се възражда от пепелта, а то не е каквото да е. Карафилидис произвежда мед, отличен с няколко награди, който се сервира в Гърция, Швеция, Франция и други страни, пише гръцкият сайт Ypaithros. 

Доц. Юлиян Станчев: Проблемът със залежали количества мед е глобален

Георгиос Карафилидис е от Александруполис. Пчелар със семейна традиция от 1970 г. Специализиран е в биологично производство и произвежда различни видове мед - от пирен, дъб, орлови нокти, бор, както и от дъб с ядливи златни листа. 

С пчеларство започва да се занимава първо дядо ми. Когато бях дете му помагах, спомня си младият мъж. 

Когато дядото почива, никой не посяга към кошерите. Преди 15 години Георгиос решава да възстанови традицията. През последните четири години може да се похвали с добро производство и износ. Докато не идва лятото на 2023 г. Тогава опустошителният пожар в Еврос изпепелява 221 от кошерите му. 

От пламъците Георгиос успява да спаси само 54 кошера. 

Пламъците идваха отвсякъде. Трябваше да си тръгна, спасявайки каквото мога. На следващия ден вече беше късно. Пожар унищожава както земеделския сектор, така и биоразнообразието и околната среда. Прогонва дивите пчели, които опрашват растенията. Това доведе до съществени загуби за всички култури, споделя пчеларят. 

В момента той разполага с по 68 евро аванс от държавата за всеки кошер. 

Щетите обаче са по-големи. Стойността на един кошер е над 250 евро. Продължаваме напред, получаваме нови кошери и ги подготвяме. Трябва да видим как ще се държи природата през пролетта, защото са изгорели важни растения. Вероятно ще трябва да се преместим в други райони, казва още Георгиос. 

От 3 години пчеларят е заложил на биологично производство на мед. Избира районите за кошерите според определени условия - да са на най-малко 3 км отстояние от обработваема земя или село. 

Освен това трябва да изпратя координатите от района, в който се намирам, на компанията, която ме сертифицира, за да може и тя да провери дали разстоянието е достатъчно, допълва Георгиос. 

Един от топ продуктите на гръцкия пчелар е медът със златни листа. Той е вдъхновен от зехтин със златни листа, който той вижда, че се продава добре в Дубай. След няколко теста и експерименти крайният продукт. Понастоящем той се сервира в плата със сирена в ресторанти в Швеция и Франция. Търси се и в Гърция. През календарната 2022-2023 г. дъбовият мед на Георгиос получава четири златни награди на състезание в Лондон и една платинена в Париж. 

Освен в Швеция и Франция, продуктите на Карафилидис се предлагат още в Германия и Великобритания. Може да бъдат закупени и от онлайн магазина на фермата. 

Нашите клиенти разбират, че продукцията ни е загубена в пожара. Подкрепят ни и ще продължим сътрудничеството си, когато възстановим производството, допълва той. 

Докато това стане, пчеларят не спира да крои планове. Той е убеден, че компанията му ще се вдигне на крака. Подготвя кошерите за пролетта. До юни ще разполага и със собствен цех, в който ще може да стандартизира сам продуктите си. Досега е работил с външна фирма. 



Вижте още:

Пчелари питат защо средствата по техните интервенции ще се усвоят едва на 5%

От пет кошера до медовина, отличена със златен медал

Малък фермер с голямо сърце: Липсата на работна ръка и ниските цени може да ме откажат