От началото на приема на заявления по Украинската помощ, пчеларите от община Първомай безуспешно се опитват да подадат документи. 

Четете още: Чакаме ЕК да дефинира що е то “активен фермер” за Кампания 2024

 

При зареждане на заявленията им в Общинската служба „Земеделие“, системата показва, че броят на наличните кошери в пчелина е 0, което съвсем не отговаря на действителността. За това сигнализира в Агри.БГ потърпевш пчелар от региона. 

Засегнатите стопани вече са се свързали с Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив, от където са получили отговор, че до края на седмицата ще бъдат актуализираните данни. „Промяна все още няма, а за нас всеки ден е загуба. За много от колегите ни е  сериозен разход, тъй като те пътуват до общинския град, понеже не живеят в Първомай, за да разберат на място, че не могат да подадат заявление“, разказва още той. 

Потърпевшите вече са успели да се свържат и с експерт от аграрното министерство, според когото става дума за пропуск на общинския ветеринарен лекар, който не е прикачил необходимите документи от есенните прегледи на пчелите. 

„Лекарите на нашите животновъдните обекти са направили необходимите огледи и кошерите излизат налични в Системата за електронни услуги (СЕУ), но не са налични в системата, в която работят от земеделската служба и Държавен фонд „Земеделие“, уточнява потърпевшият. 

Досега пчеларите от общината са получавали без проблеми Украинска помощ, както и средства по всички плащания, които са правени през миналата година. 

Документите трябва да се подадат до 9 април, това става само на място по адрес на регистрация и няма възможност за електронна заявка. На подпомагане подлежат животновъди, отглеждащи едри и дребни преживни животни, пчелни семейства, производители на плодове и зеленчуци, винени лозя, маслодайна роза, тютюн, пшеница, царевица, ечемик, слънчоглед и рапица.

Малък фермер с голямо сърце: Липсата на работна ръка и ниските цени може да ме откажат

 

Продукцията на всички пчелари от общината стои по складовете, заради липсата на пазар. В същото време скоро ще дойде новата реколта и няма къде да се съхранява. Малкото предложения за покупки на мед на едро са на обидно ниски цени и не покриват направените разходи, а на дребно цените са между 10 и 12 лв./кг., става ясно от думите му.

В района на Първомай има доста пчелари, 30 от тях са обединени в сдружение, други поне 50 работят самостоятелно. „Общината ни е малка и имаме складирана много продукция, пазарът на мед е изключително слаб. Опитваме се да предлагаме продукцията си по пазари и магазини, макар по наредба № 26 това трябва да става само от пчелина“, разказва още пчеларят. Той сподели, че правят постоянно запитвания по фирмите, които пакетират мед, но най-често отговорът е „Обадете се другата седмица“. 

"Тази година зимната смъртност е малка, но трудностите с пръсканията на земеделските производители остава, въпреки, че от няколко години работи интегрирана система за уведомяване на пчеларите", разказва още пчеларят. Проблемът е, че земеделците въвеждат информация за пръсканията, но не спазват посочените часове през деня.