Броят на стопанствата с пчелни семейства намалява през миналата година със 7.7%, като общият им брой е 9 433. 

Успешен пчелар: Вносът на пчелни майки може да е сериозен проблем

 

Малките стопанства, в които има до 9 кошера, са намалели с почти ¼ и броят им вече е под 1000. Тази тенденция не подминава и стопанствата с от 10 до 49 кошера. Там редукцията е с 9.2%, а броят им е 3 136. 

С 8% по-малко са пчелините с до 149 кошера, които са останали 3 112. Само при крупните стопанства има ръст и те са с 4.1% повече, сочат данните от годишния анализ за състоянието на пчеларството у нас.

Ясна е тенденцията за окрупняване на по-големите пчелини, докато при малките и средните пчелари катастрофално намалява броят на пчелните семейства. Масовото намаление на броя на пчелните семейства се дължи на болести, отравяне и ред други причини“, коментира за Агри.БГ зооинж. Михаил Михайлов, председател на Обединен български пчеларски съюз.

По официална статистика през 2023 г. са загинали над 40 хиляди пчелни семейства. Към 1 октомври миналата година броят им е бил 816.6 хиляди, което е с 0.8% по-малко от 2022 г. 

Общото количество на произведения у нас мед е 11 189 тона. Това е с 6.3% по-малко спрямо 2022 г., като средният добив от един кошер е 17 кг. Произведени са 3 тона прополис и над 46.8 тона цветен прашец.

„Положението в пчеларството е много тревожно през последните две години. Според информацията за кандидатстването на пчеларите по интервенциите за 2023 година от средствата, които са отпуснати, само 5% са фактически усвоени. Тези данни са направо трагични, което говори за лошата ситуация в сектора“, коментира още Михайлов.

Неусвоени остават 5.930 млн. лева. При подадени 1365 заявления за подпомагане са подписани 1241 договора с кандидатите. Отпаднали са 124 пчелари. В предходната 2022 година е имало двойно повече подадени заявления. Според него една от причините за слабия интерес е, че се въведе Системата за електронни услуги (СЕУ) за подаване на документите. 

Експертът напомни, че у нас подвижното пчеларство, което способства за опрашването на земеделските култури, е на изключително ниско ниво. През 2023 г. само 29 стопанства с 5 298 пчелни семейства са посочили, че имат 36 споразумения със земеделски стопани за опрашване на култури, сочи агростатистиката. 

Михайлов цитира актуални данни за Съединените щати, според които неговите колеги там получават повече средства от опрашване, отколкото от продажба на мед. „При нас е точно обратното и винаги е било така, защото подвижното пчеларство не е развито. Известно е, че когато пчелите отиват на повече и различни паши, тогава и добивите са по-големи. Но нямаме нито навика, нито практиката за такава дейност. А тези мерки и не са добре развити и в Стратегическия план“, смята Михайлов.